(NaturalNews)

Изследвания показват, че увеличаването на приема на омега-3 мастни киселини може да бъде един от най-безопасните и най-лесни начини за битка с депресията. Омега-3 мастните киселини могат да бъдат открити в риба, рапично масло, ленено семе, семена от чиа, киви и тученица.

Интересът към връзката между омега-3 и депресията започва с редица съотносителни проучвания. Много епидемиологични проучвания са установили, че населенията с по-висока консумация на риба отчитат по-ниски нива на депресия и мисли за самоубийство, следродилна депресия, биполярно разстройство и сезонно афективно разстройство от страни, с по-ниска консумация на риба. Едно проучване в Нова Зеландия открива, че хората, които ядат повече риба оценяват психическото си здравословно състояние по-високо, отколкото хората, които ядат по-малко риба.

Проучванията също така показват, че хората с ниски нива на омега-3 мастни киселини в тялото по-често страдат от депресия и други психични разстройства.

Клинични изследвания потвърждават връзката

Множество клинични проучвания подкрепят ефективността на омега-3 добавки като начин за облекчаване на симптомите на депресия, особено при пациенти, които не са се повлияли от лечението с антидепресанти.

Едно такова изследване е проведено от изследователи от Университета в Павия, Италия, и се публикува в списание Хранене Здраве и Стареене през 2011 година. В двойно сляп експеримент се изследват напосоки 46 депресирани жени на възраст между 66 и 95, вземащи добавки, състоящи се от омега-3 полиненаситени мастни киселини или плацебо. Омега-3 добавкте се състоят от 1.67 грама на ден на ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и 0,83 грама на ден на докозахексаенова киселина (DHA).

След два месеца жените, които са приемали омега-3, показали значително подобрение в измерването на депресията, психическото и физическо здравословно състояние; не се наблюдава такова подобрение в групата с плацебо.

„Добавка с омега-3 LCPUFA при жени в старческа възраст намалява появата на депресивни симптоми, подобрява профила на фосфолипидни мастни киселини и качеството на живот, свързано със здравето“, пишат изследователите.

Ефективно в широк спектър

Едно от най-подробните проучвания на ефектите на омега-3 върху депресията, бе публикувано в списание за Клинична Психиатрия през 2010 година. Повече от 400 мъже и жени, участвали в рандомизирано, двойно-сляпо проучване, и са разпределени да вземат три капсули на ден или плацебо или добавка рибено масло с висока концентрация на EPA. За разлика от много клинични проучвания на антидепресанти, в проучването са включени голям брой пациенти с трудни състояния за лечение, включително хора, страдащи от депресия и тревожност и хора, чиято депресия не отговоря на лекарства. Това се прави, за да добият представа как ще работи омега-3 в среда от реалния свят.

Изследователите открили, че след осем седмици, симптомите на депресия са се понижили значително сред тези, които са примали омега-3 добавки, но само сред пациенти, които също така страдат и от състояние на тревожност. Подобрението е сравнимо с подобрения, наблюдавани при проучвания върху ефективността на антидепресанти сред по-лесна за лечение популация.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *