(NaturalNews)

Ключът към по-добра памет, по-малко мозъчна мъгла и подобрена цялостна когнитивна характеристика може да бъде толкова просто като яденето на няколко дървесни ядки всеки ден. Изследователи от Училището по медицина Дейвид Гефън в Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA) са установили, че консумацията на по-малко от една шепа орехи дневно или около 13 грама, помага на хора от почти всички възрасти да се представят по-добре на серия от шест когнитивни тестове, които са разглеждали мозъчната функция.

Крос-секционното проучване, което черпи голяма извадка от населението на САЩ от 20 до 90-годишна възраст, разглежда различни когнитивни фактори, включващи просто реакционно време, научаване на едноцифрени стойности, припомняне на история и заместване на дигитални символи. Всяка една от тези оценки на изпълнението е проектирана да улови колективно когнитивния капацитет на участниците.

След оценка, е било установено, че тези, които консумират само няколко орехи дневно се представят по-добре при почти всеки показател. Това е било вярно във всяка възрастова категория, а ползите не са били ограничени само до един пол или етническа категория. Публикувани в Списание по хранене, здраве и  стареене, констатациите са сред първите, които показват ползите на орехите при хората, а не само животни.

„Не всеки ден резултати от научни изследвания дават такъв прост съвет – яденето на шепа орехи дневно като лека закуска или като част от храната може да помогне за подобряване на вашето когнитивно здраве“, заявява водещият автор д-р Ленор Араб в прессъобщение.

Орехите съдържат уникални омега-3 компоненти, които не се откриват в много други ядки

Отдавна се смята, че орехите имат когнитивни ползи, тъй като са богати на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и други хранителни компоненти. Но това, което ги прави толкова различни е тяхното богато съдържание на алфа-линоленова киселина (ALA), омега-3 киселина на растителна основа с доказани сърдечни и мозъчни ползи за здравето – ALA не са среща в значителни количества в много други ядки.

Застаряващите хора и тези, които са изложени на риск от болестта на Алцхаймер и други инвалидизиращи състояния на мозъка може да се възползват от редовната консумация на орехи, според констатациите, до които се е достигнало, отчасти с финансирането на Комисията за орехи на Калифорния. Като цяло ползите за мозъка от орехите, изглежда включват забавяне на упадъка на мозъка, което може да помогне за забавяне на процеса на стареене.

„Вълнуващо е да се види силата на доказателствата от този анализ сред населението на САЩ, подкрепящи предишните резултати от изследвания на животни, които са показали неврозащитни ползи от яденето на орехи“, добавя д-р Араб, според CBS News. „И това е реалистично количество – по-малко от една шепа на ден (13 грама).“

Световната здравна организация (СЗО) е изчислила, че света днес има около 36 милиона души, които страдат от деменция – и този брой се очаква не само да се удвои до 2030 г., но да се утрои до 2050 г. Следователно, сега е по-критично от всякога за хората да вземат предпазни мерки, за да може да избегнат да станат част от тези мъчителни статистики.

„Съществуват множество активни съставки в орехите, които могат да допринесат за защита на когнитивните функции“, обяснява CBS News. „Те са с високо съдържание на антиоксиданти и комбинация от витамини и минерали. Значителното количество алфа-линоленова киселина, омега-3 мастна киселина на растителна основа в орехите, е от полза за сърцето и здравето на мозъка.“

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *