(NaturalNews)

В един идеален свят, хората лесно ще получат всички хранителни вещества, от които се нуждаят. Но тъй като светът не е перфектен, добавките са често необходими за преодоляване на хранителни дефицити, пред които сме изправени в резултат на слабо-хранителните почви, екологични токсини, преработени храни и различни други негативни фактори. Тук са изброени осем хранителни добавки, които трябва да се приемат всеки ден, за да се изравнят хранителнните ни нива и да се стимулира здравето до необходимото ниво:

1) Витамин D. Като цяло, хората се нуждаят от много повече витамин D, отколкото може да бъде получен от храната. И тъй като много от хората, живеещи в развитите страни прекарват по-голямата си част от деня часове на закрито – излагането на слънчева светлина е най-богатият естествен източник на витамин D – милиони хора са с висока недостатъчност към този важен про-хормон. Поради това, допълване с натурален витамин D3 е от голямо значение, или използване на солариум, когато достъпът до естествената слънчева светлина не е опция.

Витамин D – Светът разполага с богата информация за ролята на витамин D за здравето, включително информация за това колко да се приема, за да се избегнат хронични заболявания. Можете да научите повече тук:
http://www.vitamindcouncil.org/

2) Oмега-3. Модерното снабдяване на храна е силно небалансирано, когато става въпрос за състава на мастни киселини. Идеалното съотношение на омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини е приблизително 1:2, или дори по-малко. Но в САЩ, типичната диета е със съотношение около 01:17, което създава епидемия от хронично възпаление и болести.

За да се балансират нещата, е важно да се ядат повече мазни риби, като сьомга, или да се вземат рибни омега-3 добавки, като масло от черен дроб на треска или крил. По този начин помагаме за намаляването или дори премахването на хроничните възпаления, както и подкрепа на мозъка и познавателните функции.

3) Пробиотици. Когато храните не се ядат сурови или ферментирали, те обикновено имат липсва на ензими и бактериален състав, необходими за правилното храносмилане. Това, съчетано с прекалената употреба на антибиотици и прекомерното потребление на вредни „джънк“ храни, може да доведе до тежък бактериален дисбаланс в червата, което от своя страна може да доведе до хронични заболявания.

Допълване със силна формула пробиотик обаче, може да възстанови баланса на храносмилателния тракт и значително да засили имунната система. Пиенето на чай Комбуча, кисело мляко или кефир, всички от които са богати на полезни пробиотични бактериални щамове, също могат да помогнат за възстановяване баланса на червата и ефективно елиминиране на токсините от вашата система.

4) Цинк. Друг важен хранителен елемент, който до голяма степен липсва при модерният начин на хранене, е цинкът. Всичко, от правилното клетъчното деление и регулиране на хормони до плодородие и енергийни нива зависи от здравословното осигуряване на цинк. Така, че е важно да се допълни предимно с цинкови добавки на хранителна основа, за да се поддържа здрава репродуктивната система, стимулиране на  имунната функция, и дори предотвратяване на рак.

5) Селен. По същия начин, тялото ви се нуждае от селен, за да произвежда глутатион, т. нар. „експерт“ антиоксидант. Минерал, използван от организма, да произвежда повече от 25 различни селенопротеини, селенът е необходим за правилното регулиране на щитовидната жлеза, здравето на мозъка, имунната функция и предотвратяване на главни заболявания. Високи дози селен може също да помогне естествено за детоксикация на тежки метали и други замърсители от тялото си, както и защита срещу рака.

Бразилските ядки са едни от най-богатите естествени източници на селен в природата, но понякога приемането на добавка селен е по-лесен и по-удобен начин за получаване на по-високи дози от този жизненоважен минерал.

6) Зелените „Суперхрани“. Повечето хора не консумират неща като овесена трева, магданоз и житна трева всекидневно. И дори ако ядат пресни салати и зеленчуци с вечерята си, вероятно все още не получават достатъчно „суперхрани“ в диетата си. Това е мястото, където идват висококачествените зелени добавки прах. Чрез добавяне на лъжичка концентрирани, студено-сушени зелени суперхрани в сутрешния си шейк, вие може значително да повишите приема на антиоксиданти, енергийните нива, имунната система и в крайна сметка вашето благополучие.

7) Магнезий. Здравето на храносмилателната ви система зависи от магнезия, тъй като този жизненоважен минерал помага за задвижване на нещата. За съжаление, милиони хора са с недостатъчност на този важен хранителен елемент, който често ви предразполага към главоболие, липса на енергия и податливост към други заболявания, като загуба на костна маса и спиране работата на органите. Допълнение с висококачествена добавка  магнезий може да помогне да се избегнат здравни проблеми, свързани с недостиг на магнезий.

8) Коензим Q10. Може да се каже, че е най-важният хранителен елемент, даващ сила на клетките в тялото, CoQ10 е от решаващо значение за  производството на ензими и енергия. След около 25-годишна възраст, човешкото тяло бавно започва да губи способността си да произвежда CoQ10, което води до бързо застаряване и свързани с възрастта здравни проблеми. Допълване с CoQ10, и особено убикинол (ubiquinol), по-бионалична форма на CoQ10, може да помогне за блокиране на вредните ефекти на свободните радикали и окисляването и дори да предотврати хронични заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com/039663_nutritional_supplements_health_daily_intake.html#ixzz2P3RnNWMZ

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Осем хранителни добавки които трябва да приемаме”
  1. Много полезно,благодаря на автора и преводача.Интересно ми е в какъв ред се приемат,срокове,съчетания,почивки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *