(NaturalNews) С лятото в пълен разцвет и все повече и повече случаи на Лаймска болест, които се съобщават, се търсят начини да се отблъскват кърлежите, без да се налага да се прибягва до разяждащи химикали. За щастие, има една сладко-миришеща алтернатива, която се оказва, че е доста силна в борбата срещу кърлежите.

Лятото е време да се насладите на стоене на открито, но много хора решават да не го правят, страхувайки се от ухапване от кърлеж, тъй като то би могло да доведе до множество предизвикателства за здравето. Добрата новина е, че нещо толкова просто и естествено, като гераниевото етерично масло (Pelargonium graveolens) е било установено, че предпазва от тези досадни малки паразити.


Кърлежите се ориентират главно чрез използване на обонянието си. Кърлежите не скачат или падат от дървета, вместо това, те правят нещо различно – изкачват се до върха на стръкче трева или растение и се придържат с предните си крака във въздуха, в очакване на аромата на жертвата си. Предните им крака имат нещо, наречено Халерови органи, които откриват миризма, температура, движение и въглероден диоксид. Това е начинът, по който те знаят, че идвате. И тъй като е добре известно, че те обичат топлина и влага, те чакат за топла, влажна среда, за да се закачат. И най-добрата част сега е, че по някаква причина, те не са привлечени от аромата на гераниевото етерично масло.

Съществуват две разновидности на гераниево масло. За да получите най-добрия резултат за парите си в отблъскването на кърлежи, трябва да намерите масло с  ботаническото име Pelargonium capitatum х radens.

Повечето етерични масла трябва да се разреждат, но това не попада в тази категория, ако се използва в малки дози. Просто поставяне на една капка на всеки глезен и на китките, както и малко зад коленете и на задната част на врата е всичко, което ще трябва да направите. Тъй като кучетата са изключително чувствителни към миризмата, поставяйте им по-малко. Една капка зад всяка лапичка и в горната част на основата на опашката.

 

Други етерични масла като лавандула, лимонена трева, цитронела, евкалипт и кедрово дърво са също известни с ползите при отблъскване на тези нежелани гости. Моля, четете листовките, преди да използвате, за да се гарантира безопасността с цел разреждане.

Какъвто и да е ароматът, който използвате, бъдете внимателни и не забравяйте да направите пълна проверка на тялото си от главата до петите, след като се приберете у дома от лятна разходка.

 

Забележка:

 

Не всички етерични масла са препоръчителни за животни, особено котки и коне. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар преди да използвате какото и да е ароматно масло за домашни любимци.

 

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Heidi Fagley

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×