(NaturalNews)

За повечето от нас е почти интуитивно очевидно, че прекалено многото гледане на телевизия води до физическо разрушение и не спомага за умственото развитие. Но какъв вид гледане и на каква възраст се отразява на възможността на децата да обръщат внимание и да асимилират действителното учене, е било тема на няколко проучвания.

Едно от тези проучвания, дори счита телевизията на заден фон, като главно отвличане на вниманието. Това е оставянето на телевизора да работи за по-голямата част от времето, дори когато никой не го гледа за конкретна цел, докато детето си прави домашната работа или ако родителите гледат специфично телевизионно шоу, когато децата са наоколо и правят каквото и да е било.

Това проучване е установило, че моментните разсейвания от телевизионното шоу върху децата помагат за насърчаване на ниска продължителност на вниманието или по-лесната тенденция да им бъде скучно. Това е един вид тенденция като „има нещо по-важно или интересно по тубата“.

Документът на проучването е бил озаглавен „Телевизията на заден план в домовете на американските деца.“

 

Телевизията на заден план е като пушенето втора ръка; замърсява и другите

Публикация на Айова Сега от Университета на Айова (UI), интервюира един от водещите автори на това изследване, Дебора Линебаргер, доцент в Колежанската катедра по преподаване и изучаване на UI. На местно ниво, тя е работила с двама специализанти на Университета и в мрежа с други хора от различни университети.

Университетски сътрудници на другото проучване са били Матю Лапиер от Училището за комуникация Аненберг на Университета на Пенсилвания и Джесика Пьотровски от Университета на Амстердам в Холандия.

Линебаргер и нейните абсолвент-сътрудници са провели продължителни телефонни проучвания, често дълги около един час, измежду 1454 домакинства с деца от под една година до осем години. Ето някои от нейните коментари от интервюто на Айова Сега:

„Открихме, че средното американско дете е изложено на 232,2 минути телевизия на заден план дневно. Използвайки мултипликационни регресионни анализи, установихме, че по-малките деца, децата, живеещи в домове с един родител, както и афро-американските деца са изложени на значително повече телевизия на заден фон, отколкото по-големите, децата с двама родители и не-афро-американските им връстници.“

Линебаргер добавя: „Това, което е наистина печално е фактът, че най-малките деца, тези под 2 години, са били изложени на 5,5 часа телевизия на заден фон дневно.“

Чрез изчисляване на очакваното активно гледане на телевизия и добавянето на телевизията на заден фон, изследователите са открили, че децата до две години са изложени на шест или седем часа телевизионни медии дневно.

И ако разгледаме съдържанието на това, което върви по телевизорите през по-голямата част от времето, има много реклама на лоши храни и лоши лекарства или много лоши и глупави новини, всичко това в кратки визуални клипове и озвучение.

Ето как се програмират децата, а може би и вие също. Умереното активно гледане може да бъде интересно, вълнуващо и дори от време на време възвисяващо или информативно. Дори и тогава, твърде много е просто инвалидизиращо във всяка възраст. Колкото по-малко е детето, толкова по-възприемчиво. Това включва и видео игри, които често са агресивни и пристрастяващи в по-късните години.

То нарушава физическата игра и социалното общуване, дори и в семейството. Тубата има твърде голямо влияние, поради което изследователите препоръчват по-малко активно телевизионно време и телевизия на заден фон. То е съблазнителен замърсител на съзнанието и може да бъде модел на поведение в по-голяма или по-малка степен сред децата.

Що се отнася до отношението на родителите за телевизията на заден фон, Линебаргер, която има четири собствени деца, обяснява: „Родителите са склонни да оставят телевизора включен по цял ден, дори когато никой не го гледа активно. Когато се прибирам в къщата ми и там няма никой, обичам да включвам телевизора, за да ми прави компания. Тогава е лесно да забравим да го изключим … изправяме се и излизаме от стаята, докато той продължава да работи във фонов режим.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×