(NaturalNews)

С лятото, протичащо в пълна сила, много хора се възползват от търговски слънцезащитни продукти, в погрешно обаче усилие за намаляване на изгарянето и на риска от рак на кожата. За съжаление, повечето слънчеви кремове, спрейове и гелове са пълни с фотокарциногенни съставки и други вредни химикали, които всъщност насърчават увреждане на ДНК-то. Все пак защитата на кожата не е необходимо да включва излагане на тези вредни продукти. На разположение са множество природни заместители, които подхранват и защитават без опасни странични ефекти.

Опасните слънцезащитни кремове

Итън А. Хъф в своя статия  за NaturalNews казва „При проучване е установено, че много слънцезащитни кремове увеличават риска от рак на кожата. Това е известно на Агенцията за контрол на храните и лекарствата от десетилетия, но те не предприемат мерки“. Търговските слънцезащитни кремове създават повече вреда, отколкото полза. Фотокарциногенните съставки, като производните на витамин А – ретинол и ретинол палмитат, стават токсични при излагане на слънчева светлина – и така причиняват 21 процентно увеличение в развитието и разпространението на ракови тумори на кожата и увреждания.

„Да не се бърка с витамин А, който се съдържа в храните и добавките и е абсолютно задължителен за добро здраве. Витамин А в слънцезащитните продукти е различен – неговите взаимодействия с ултравиолетовите лъчи на слънцето всъщност произвеждат канцерогени в кожата,“ пояснява Хъф. Той продължава:

„Производните на витамин А, разбира се, не са единствените токсични съставки в слънцезащитните кремове. Според доклад на Environmental Working Group (EWG) химикали, създаващи хормонални смущения, като оксибензон са изявени в много популярни марки. Тези същите слънцезащитни продукти съдържат и много други химикали, някои от които никога не са доказали своята безопасност и ефективност за използване и вероятно също са канцерогенни. “

В светлината на тази информация е разбираемо, че са търсени алтернативи на тези отрови, след като  сме наясно с опасностите.

Прости, но полезни слънцезащитни кремове, създадени от природата

За тези, които се стремят да получат естествена защита от слънцето,  предлагаме няколко предложения и съвети. Основното е да се носи  защитно облекло, като се избягва прякото излагане на слънце по време на обедните часове и да се консумират много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Също така, кожата е защитена отвътре навън, когато тялото получава адекватни количества витамин A. Бастър Център за натурално здраве (Bastyr Center for Natural Health) потвърждава:

„Витамин А, антиоксидантна хранителна съставка, в храни като яйца и риба, е доказала в много изследвания, че е способна да предотврати ракови промени в клетките в някои части на тялото, включително и кожата. Едно предишно изследване установява, че хората, които приемат по 25, 000 IU витамин А на ден в продължение на около пет години имат 32 процента намаляване на риска от развитие на често срещана форма на рак на кожата. “

Освен това, специфични масла предоставят защита от Слънцето, когато се прилагат локално, като например:

– Масло от семена на малина (SPF 30-50)
– Масло от пшеничен зародиш (SPF 20)
– Масло от ший (SPF 6-10)
– Кокосово масло (SPF 4-10)
– Масло от макадамия (SPF 6)
– Масло от жожоба (SPF 4)
– Масло от авокадо (SPF 4)

За допълнителна защита, не забравяйте да консумирате достатъчно витамин C и E. Линус Паулинг от института в Орегон бележки:

„… Няколко проучвания са установили, че комбинацията от витамин С и витамин Е предпазва кожата от UV увреждане. Комбинацията от двата витамина се свързва с по-малки увреждания на ДНК след излагане на ултравиолетови лъчи. Резултатите от друго изследване показват, че смес от токофероли и токотриеноли може да превъзхожда алфа-токоферол самостоятелно, тъй като сместта показва понижаване на реакции от слънчево изгаряне и честотата на туморите след излагане на ултравиолетови лъчи при мишки. “

Автор: Carolanne Wright

Източник: http://www.naturalnews.com/041091_sun_screen_sunburn_prevention_vitamin_A.html#ixzz2YSrh4OC8

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×