(NaturalNews)

Калцият е макроминерал от съществено значение, чиито роли в организма са сравнително добре познати. Той укрепва костите и зъбите, подобрява алкалността на организма, помага на мускулите на сърцето ни да се свият и да се отпускат правилно.

Както всички минерали, калцият не работи сам, а в тандем с други хранителни вещества като магнезий и витамин D. Поради тази причина, получаването на нашия калций от цели храни – храни, чиито хранителни профили са оптимизирани от природата за по-добро усвояване – е най-добрият начин да останем здрави.

Добри естествени източници на калций

Водорасли – Обичайно е да открием морските водорасли във всеки „най-добър“ списък, и поради добра причина: тъй като водораслите растат в океана и по този начин не се влияят от ерозията на почвата (процес, който значително намалява хранителната стойност на зеленчуците), тяхната хранителност е останала непокътната в продължение на векове. И както се случва, морските водорасли винаги са били богати на калций.

Може би най-добрите водорасли в това отношение са келп, комбу и уакаме. Всеки сто грама  от тях съдържат между 150 и 170 грама калций, както и безброй други важни хранителни вещества, включително и йод. Избягването на водорасли, произхождащи от Тихия океан, е добра идея, поради възможно замърсяване от радиация.

Семена от чиа – Въпреки че чиа семената са най-известни с високото си съдържание на протеини и фибри, те съдържат също и впечатляващи нива на калций. Всъщност, 30 грама от тези разностранни южноамерикански семена ни осигуряват 179 милиграма калций, което е 17% от нашата препоръчителната дневна доза. Разбира се, много е лесно да се консумират много повече от 30 грама чиа семена на ден, което ги прави една от най-лесните храни, които могат да се консумират за коригиране на недостиг на калций.

Черна Меласа – Черната меласа е тъмен, подобен на петмез страничен продукт от процеса на рафиниране на захарна тръстика. Тъй като се получава от растението захарна тръстика, чиито дълги корени растат дълбоко в почвата, тя съдържа голям брой хранителни вещества, които рядко се срещат в такива количества на други места, включително и калций. По конкретно, една супена лъжица черна меласа ни снабдява с 123 милиграма от минерала или 12% от нашата препоръчителна дневна доза. Черната меласа също е добър източник на магнезий, манган, селен, калий и желязо и е страхотен подсладител при печене.

Сусамово семе – Тези вкусни и деликатни семена, които принадлежат към една от най-старите маслодайни култури, отглеждани на земята, доставят на телата ни 88 милиграма калций за супена лъжица. Подобно на чиа семената, сусаменото семе е изключително използваемо и може да се поръсва върху салати и готвени ястия или просто да се яде като лека закуска.

Сурово мляко – Според Фондацията Weston A. Price, една чаша сурово мляко – непреработено мляко направо от кравата – доставя на телата ни 300 милиграма калций. Освен това, то съдържа някои минерали, като фосфор и магнезий, които помагат за степента на абсорбция на калция. За съжаление, млякото, което се подлага на хомогенизация или пастьоризация не се справя толкова добре. Тези неестествени процеси увреждат хранителната структура на млякото и възпрепятстват процента на усвояване на хранителните му вещества.

Между другото, този факт се отнася и за други млечни продукти. Кисело мляко, сирене и кефир са отлични източници на калций, когато са направени от сурово мляко. При направа с помощта на преработено мляко, обаче, хранителният им профил е компрометиран.

Определени листни зеленчуци – Поради ерозията на почвата, повечето зелени зеленчуци – веднъж считани за едни от най-добрите източници на калций – сега са сенки на техните бивши хранителни профили. За щастие, издръжливи зелени зеленчуци запазват част от тяхната хранителна енергия. Може би най-добрият пример за това е кейлът (1 чаша нарязан кейл съдържа 101 милиграма калций), с броколи и спанак, съответно на второ и трето място.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×