(NaturalNews)

Все повече изследвания показват, че куркумата и нейните естествени съединения имат мощни противоракови свойства.

Коренът от куркума е една от най-важните подправки и традиционни лекарства в огромни части от Азия в продължение на стотици години. Учените приписват много от ползите за здравето от куркумата на трио от естествени химикали, известни като куркуминоиди, които придават характерния жълто-оранжев цвят на корена. Името куркумин, което технически се отнася само до един от куркуминоидите, понякога се използва за обозначаване на цялата група.

Въпреки, че повече проучвания са били извършени върху куркумина, отколкото на самия корен куркума, е важно да се отбележи, че тялото абсорбира куркумина много по-ефективно от корена, отколкото от добавки.

Преглед на данните

Още през 1996 г. достатъчно изследвания са били проведени върху ползите от куркума и куркумин за борба с рака, че учените са били в състояние да извършат всеобхватен преглед на тези изследвания в списание Хранителни Прегледи. Авторите отбелязват, че изследванията са показали, че дори при ниски дози, куркумата инхибира натрупването на мутации в ДНК. Таблетките куркума също така намаляват концентрацията на мутагенни химикали в урината на пушачите. Тези таблетки също намаляват увреждането на ДНК и помагат за възстановяване на преканцерозни лезии. В допълнение, проверяващите установили, че куркумата подтиска образуването на тумори на кожата, рак на гърдата, устата и червата.

След публикуването на тези данни, нови изследвания само засилват доказателствата за силата на куркумата за борба с рак. Например, едно изследване, проведено от учени от Университета на Сиболд в Нагасаки, Япония, и публикувано във Вестник по Клинична Биохимия и Хранене през 2010 г., установява, че здрави хора, които са приемали таблетки куркума, имат по-високи концентрации в кръвта на борещия се с рака химикал geranylgeranoic, киселина (GGA), само четири часа по-късно.

Куркумата напада раковите клетки

В друго проучване, публикувано същата година в Списание Изследване на Рак на Гърдата и Лечение, изследователи от Университета в Мичиган открили, че разтвор на куркумин и пиперин (химикал, който прави черния пипер пикантен) спира разпространението на гръдните ракови стволови клетки, като оставя здравите клетки на гърдата незасегнати. Изглежда, че пиперинът увеличава природните туморо-подтискащи сили на куркумина. За отбелязване е, че дори и обикновено трудните за лекуване хормон-рецептор отрицателни тумори са потиснати от куркумина.

Проучване от 2011г., проведено от изследователи от Провинциална Народна Болница Zheijian в Китай, подкрепи това, откривайки, че куркуминът всъщност индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в тройни отрицателни клетки на рак на гърдата – най-смъртоносната форма на рак на гърдата. Друго проучване от 2011 г. на изследователи от Университета на Тексас отбелязва, че куркуминът е забележителен с ефективността си да предизвиква апоптоза, като не само  не засяга не-раковите клетки, но и всъщност подобрява тяхното здраве.

Ползите на куркумата не спират дотук. Куркуминът е мощен антиоксидант и действа противовъзпалително, и следователно може да помогне за борба с редица хронични заболявания, от сърдечно-съдови заболявания и диабет до деменция. В действителност, изследвания показват, че куркуминът действително подтиска образуването на амилоидни плаки, свързани с болестта на Алцхаймер. Също така е доказан като полезен в облекчаване на артрита и подобряване на здравето на черния дроб и жлъчния мехур.

Източник: http://www.naturalnews.com/040177_turmeric_curcuminoids_cancer_cells.html#ixzz2SZWHPuwQ

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×