ябълки-плодове

Пектинът е полезно вещество, което се среща в изобилие от ябълки и други плодове. Една статия, публикувана на уеб сайта Health Benefits Times, разкрива, че съединението е открито за пръв път от Хенри Браконот през 1825 г. Веществото обикновено се използва като желиращ агент в определени хранителни продукти като конфитюри и желета. Пектинът, класифициран като водоразтворим въглехидрат, също традиционно се използва при производството на сладкиши, лекарства, десертни пълнежи и плодови напитки.

Министерството на земеделието на САЩ потвърждава, че плодовете – като праскови, портокали, грейпфрут и кайсии – съдържат най-високите нива на пектин. Плодовете като ягоди и касис са също отлични източници на пектин. Също така, статията, публикувана на уебсайта на Live Strong, посочва, че някои зеленчуци също съдържат значителни количества пектин. Това са моркови, грах, домати и бели картофи.

Медицинско ползване на пектин

Пектинът е известен с това, че ефективно понижава нивата на холестерола в кръвта. Статия в Live Strong цитира проучване от 2012 г., което показва, че участниците, които приемат добавки с пектин в продължение на четири седмици, постигат 7% до 10% намаление на нивата на лошия холестерол. Друго проучване показа, че приемането на шест грама цитрусов пектин дневно в продължение на три седмици може да доведе до намаляване с шест до седем процента на лошия холестерол. В допълнение, пектинът показва повишаване на еластичността и проходимостта на кръвоносните съдове. Това следователно намалява вероятността от страдание от миокардни и церебрални инфаркти и преждевременна смърт.

Това съединение може да има голяма полза и при пациенти, страдащи от диабет. Консумирането на плодове, богати на пектин, може да стабилизира нивата на кръвната захар. Установено е, че разтворимите влакна като пектин забавят храносмилането и изпразването на стомаха. Този ефект след това забавя абсорбцията на въглехидратите и по този начин предотвратява шпайкове в кръвната захар. Пектинът също така е известен, че насърчава загуба на тегло. Според експерти, пектинът придава на храносмилателния тракт чувство на пълнота.

Пектинът е силно ценен, заради храносмилателните му качества. Той показва облекчаване на болки в гърлото, диария и запек, както и язви в устата и гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD). Известно е, че съединението също улеснява движенията на червата. Установено е също, че пектинът намалява риска от развитие на някои видове рак. Проучване показва, че полезното хранително вещество спомага за смекчаване на туморния растеж и пролиферацията на човешки клетки от рак на дебелото черво. Пектинът насърчава растежа на добри бактерии в дебелото черво, което може да обясни по-ниския риск от рак на дебелото черво.

Освен това, статия, публикувана на уебсайта NanoPectin, обсъжда, че съединението спомага за намаляване на риска от радиационно отравяне, причинено от излагане на тежки метали като цезий, стронций и плутоний.

Системи на тялото, които се възползват от пектин

Пектинът е известен най-вече с положителните си ефекти върху сърдечно-съдовия профил на организма. По същия начин, хранителното вещество е особено ефективно в поддържането на здрав храносмилателен тракт. Съединението е също така полезно за поддържането на силна имунна система.

Резюме

Пектинът намалява нивото на холестерола и нивото на кръвната захар.

Пектинът предотвратява диабет, сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Пектинът помага при различни храносмилателни състояния.

Пектинът премахва рак на дебелото черво и радиационно отравяне.

Пектинът значително подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Пектинът подобрява храносмилателната система и цялостния имунитет.

Автор:  Earl Garcia

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×