(NaturalNews)

Дехидратацията може да доведе до здравословни проблеми като диария, повръщане, кома, гърчове, главоболие, шок и виене на свят. Според известния диетолог Кимбърли Снайдер от Националната асоциация на медици по храненето, яденето или пиенето на хидратиращи храни и напитки през целия ден може да помогне за предотвратяване на дехидратация.

Снайдер препоръчва тези топ пет най-хидратиращи напитки и храни, за да сме хидратирани по време на горещия летен сезон.

Диня

Когато става въпрос за хидратиращи храни, няма нищо по-хидратиращо от динята. През 1882 г. ботаникът Алфонс дьо Кандол заяви, че дините са характерни за Южна Африка. Въпреки това, Жаронг Лиу и Фени Дейнхав открили доказателства, че растението диня за първи път е отглеждано в долината на Нил в Египет по време на второто хилядолетие пр. Хр. Дините са известни със сладката си и сочна вътрешност, която се състои най-вече от вода. Те също имат съществени хидратиращи соли, натрий, калий, магнезий и калций, от които се нуждае тялото, за да бъде хидратирано. Динята е най-добрата хидратираща храна за горещите летни дни.

Кокосова вода

Кокосовата вода е една от най-здравословните и хидратиращи напитки. В продължение на векове, жителите на страните от Югоизточна Азия са пиели кокосова вода, за да утолят жаждата си и да предотвратят обезводняване. Кокосовата вода е чудесна за подмяна на водата и електролитите, които тялото отделя по време на лятото. Водата от кокосовия плод е богата на минерали, витамини и електролити, които помагат за предотвратяване на дехидратация.

Ябълки

Ябълките също са хидратиращи храни, които са идеални за летния сезон. Те са лесни за носене в торбички или джобове, докато сме навън по време на един горещ летен ден. Яденето на сочни ябълки не само ще предотврати обезводняване, но и ще помогне за предотвратяване на рак и сърдечно-съдови заболявания. Счита се също, че ябълките помагат за  отслабване и за понижаване  нивата на холестерола. Зелените ябълки са по-добри, отколкото червените, защото са с по-ниско съдържание на захар.

Вода с лимон

Водата е евтина напитка, която е идеална за предотвратяване на дехидратация през лятото, но може да се направи още по-добра, като се добави парче лимон. Едно парче лимон ще добави лимонени ензими и витамин С към чистата чаша вода. Пиенето на лимонова вода не само ще държи човек хидратиран, но и ще му позволи да получи някои лимонени ензими и витамин С. Институтът по медицина препоръчва да се пият най-малко 13 чаши (3 литра) вода на ден, за да се поддържа тялото здраво и хидратирано.

Ананаси

Ананасите са сочни плодове, които могат да се ядат или изтискат на сок. Този хидратиращ плод е с високо съдържание на бромелаин, който подпомага храносмилането. Ананасите помагат за  отслабване и за детоксикация на тялото.

Заключение

Има много други хидратиращи напитки и храни, които могат да помогнат за предотвратяване на дехидратация през лятото. Пиенето на вода не е единственият начин да стоим хидратирани. Пиенето на чаша сок от ананас или яденето на парче диня също така ще държи човек хидратиран и здрав през горещите дни на лятото.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×