2014 година беше една изумителна година за онези, които насърчават и защитават здравословния начин на живот и физическото изцеление чрез хранене на растителна основа. Много изследвания през миналата година доведоха до все повече доказателства, че хранителната терапия може да има положителен ефект върху редица условия, включително и дори сериозни такива като рак, Алцхаймер и сърдечно заболяване.

Също така изглежда, че хората в обществото все повече осъзнават връзката между определени храни и доброто здраве, и че тези храни са станали изключително популярни не само със своя приятен вкус, но и с ползите, които носят със себе си. Петте най-лечебни храни за 2014 г. са разгледани по-долу.

Куркума

Тази индийска подправка определено се откроява като една от най-лечебни храни  и шумотевицата около нея в пресата, социалните медии и дори в здравеопазването продължава. Силният антиоксидант и противовъзпалителни свойства на куркумата и основната ѝ активна съставка, куркумин, очевидно са ефективни срещу редица състояния. Той е тестван  при лечението на рак на панкреаса и рак на гърдата, както и на Алцхаймер, сърдечни заболявания и хронични възпалителни състояния, като артрит, и резултатите са обнадеждаващи.

Чесън

Лечебното приложение на чесъна датира от древни времена, но сравнително наскоро съвременната наука наваксва с разбирането на истинските ползи от този знаменит член на семейството на Allium. Алицинът в чесъна  е мощно антимикробно средство, има сърдечно-защитни ползи и се бори срещу развитието на рак. Отделно от това, чесънът като детоксикатор може ефективно да отстрани много нежелани вещества от организма.

Черен шоколад

Това е може би най-приятният начин за насърчаване на добро здраве! Съвременните изследвания продължават да разкриват повече невероятни ползи от всекидневната консумацията на черен шоколад. Неговите силни биоактивни компоненти са подходящи за загуба на тегло, намаляване на оксидативния стрес от свободните радикали, естествено лечение на депресия, подобряване  здравето на сърцето и познавателните функции и подобряване  здравето на очите и зрението.

Богати на магнезий храни

Еуфорията около храните, богати на магнезий, също нараства, тъй като повече хора в обществото започват да разбират колко важен е магнезият за цялостното здраве на тялото, и колко много хора са с дефицит на този жизненоважен хранителен елемент. 2014 година има покачване на консумацията на много, богати на магнезий храни, като – тиквени семки, черен шоколад и листни зеленчуци, а също и в магнезиеви добавки, за да се компенсира тази широко разпространена липса в диетата.

Сусам

Разглеждани като обикновена подправка за азиатските храни, през 2014 година сусамените семена стават доста по-известни. Това е така, защото хората са все по-наясно с факта, че сусамът носи със себе си изобилие от здравословни ползи, включително и протеин на растителна основа, диетични фибри, витамини и минерали. Също така, сусаменото масло се използва все по-често в аюрведическата техниката на издърпване с масло, все по-популярен метод за детоксикация.

Тези пет храни определено представляват акцентите на 2014 година по отношение на напредъка в знанието за силата на храните, които помагат за лечение дори и на най-сериозните здравословни състояния.

 

Автор: Rosalina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-five-healing-superfoods-2014/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *