(NaturalNews)

Зимата наближава бързо. През зимните месеци, тялото ви се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, за да помогнат в борбата със студеното време и болестите и да поддържат доброто ви здраве. Разбира се, че тези витамини могат да бъдат намерени в добавки и мултивитамини, но вместо да пълните тялото си с хапчета, защо не се опитате да получите нужните витамини по естествен начин, чрез храната, която ядете?

Ето списък на петте здравословни зеленчуци за зимата.

1. Артишок

Артишокът е отличен източник на фибри и витамин C. Казва се още, че артишокът може да увеличи жлъчния поток и да помогне за храносмилането. Преди да ядете артишок, трябва първо да премахнете външните бодливите шипове. Артишокът може да се пържи или вари. Ако варите артишок, трябва да избягвате покриването на съда, тъй като това позволява на киселините в растението да избягат.

2. Кейл

Кейлът е пълен с бета-каротин, витамин С, витамин К и калций. Тези витамини и минерали са известни, че контролират възпалителните процеси, укрепват имунната система и дори се борят с рака! Кейлът е вид зеле и може да се намери в много разновидности, като например къдрав, динозавър, руски и декоративен. Има много различни начини за приготвяне и ядене на кейл. Той може да бъде варен, соте, пържен, задушен или да се сервира суров в салати. Често пъти, кейлът се замразява преди да бъде използван за приготвяне на храна, тъй като става по-сладък след излагане на студ. С всичките събрани витамини в този зеленчук, яденето на кейл е отличен начин да засилите своя дневен прием на основни витамини.

3. Зеле

Зелето, известно още като Brassica oleracea, може да бъде намерено в различни форми. Има червено зеле, конусовидно зеле и обиновеното зеле. Смята се за тревисто цъфтящо растение и е уникално поради късото му стъбло. Често се сервира сурово в салати, но може да бъде приготвено за супи, яхнии, пълнено зеле и т.н. Най-хубавото нещо за зелето е, че е пълно с витамин B, витамин C, калций, магнезий, фосфор, протеини и цинк. Тези витамини действат противовъзпалително и помагат за предотвратяване на  отоци в тялото. Също така помагат при главоболие, язви и кожни заболявания.

4. Рукола

Рукола е зеленолистен зеленчук, който е от същото семейство като броколи, карфиол и зеле. Може да се консумира сурова или варена. Диетолозите препоръчват  рукола да се консумира приготвена с малко количество олио. Олиото, което се използва за приготвяне на рукола съдържа мазнини, които могат да помогнат на организма да абсорбира хранителните вещества по-добре. Рукола е пълна с витамин А, витамин С, витамин К, калций и желязо. В допълнение към тези страхотни витамини, тя също има много ниско ниво на оксалат, който може да попречи на способността на организма ви да усвоява правилно хранителните вещества. Рукола е показала, че предотвратява рак и макуларна дегенерация.

5. Тиква

Зимните тикви от рода Cucurbita са  категория зеленчуци, съдържащи обикновена тиква, мускатна тиква и други. Те са пълни с високи нива на каротин, витамин С, витамин В1, пантотенова киселина, фолиева киселина, фибри и калий. Тези хранителни вещества са показали, че защитават човешкото тяло от рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Зимните тикви трябва да се готвят. Те могат да се задушават, варят или да се пекат.

В заключение, зимата е времето, когато тялото се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да защитят и засилят имунната система. С яденето на тези пет здравословни зеленчуци, можете да дадете на тялото си стимула от който има нужда, за да сте здрави и да се предотвратят бъдещи заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×