(NaturalNews)

Въпреки че много хора редовно хващат настинка, има други, които почти никога не се поддават на този много често срещан вирус. Често се мисли за тези хора, че са просто късметлии, но истината е, че това може би не е само късмет, а добър начин на живот, който спасява тези хора от мизерията на обикновената настинка.

Изследванията показват, че има много начини за подкрепа на имунната система, стратегии, които могат да ви помогнат да сте здрави и да намалят риска за хващане на страховитите настинки. И в случай, че откриете, че се поддавате на течащ нос и общата мизерия, която студеният вирус носи със себе си, тогава има начини, чрез които можете успешно да намалите тежестта на симптомите и да се възстановите по-бързо.

Стратегия № 1 – хранене

Може би най-важното нещо, което можете да направите, за да стимулирате имунната си система е чисто хранене, и определението за чисто хранене всъщност е доста просто: яжте само истински, цели храни. Това са храни, които са били създадени от природата, а не тези, създадени в лаборатории или фабрики.

Например:

  • Прясно месо, пиле, риба, непреработени млечни продукти (сурови, ако е възможно) и яйца. Уверете се, че те НЕ съдържат добавки, с изключение на билки, подправки и сол, които можете да добавите сами. Избягвайте животински  продукти, отглеждани в големи ферми, като вместо това изберете такива, които са отглеждани свободно и органични.
  • Пресни плодове и зеленчуци, за предпочитане неконсервирани или замразени – колкото по свежи, толкова по-добре!
  • И много билки, подправки, ядки и семена, кокосово масло, зехтин, масло и гхи.

 

Стратегия № 2 – сън

Когато спите, тялото ви се възстановява. Качественият сън е от жизненоважно значение за здрава имунна система, така че направете всичко възможно, за да се гарантира, че спите добре. Няколко добри идеи, за да започнете:

  • Избягване на стимуланти като кофеин и алкохол през нощта.
  • Ядене по-рано, така че храната да се е усвоила до лягането.
  • Изключване на телевизора и светлините и релаксиране преди лягане.

 

Стратегия № 3 – упражняване

Телата ни са предназначени да се движат и без това движение, ние не функционираме както трябва. Упражненията помагат за насищане на кръвта с кислород и детоксикация на тялото чрез лимфната система, белите дробове, потта и стимулиране на червата, което от своя страна спомага за поддържане на здрава имунна система.

Въпреки това, не се упражнявайте вечер, тъй като това може да наруши съня. Не се упражнявайте, когато сте болни и избягвайте претоварване; предизвиканите хормони на стрес могат да повлияят неблагоприятно на имунната система с течение на времето.

Стратегия № 4 – билки и добавки

Редовната употреба на билки и подправки в храната е прост, но мощен начин за стимулиране на имунната система, и освен помагането да се преборим с тези настинки, те са и много вкусни! Общи билки като чесън, чили, мащерка и розмарин имат доказан, благоприятен ефект върху имунната система, както и много други. Добавки като цинк, витамин С, ехинацея, екстракт от маслинови листа и пробиотици също имат ползи, които са били широко проучени и доказани, че са ефективни.

Стратегия № 5 – слънчева светлина и витамин D

Витамин D се произвежда от кожата ни при излагане на слънце, но недостатъкът на тази основна хранителна съставка е доказан, като изключително често срещан. Витамин D не е точно витамин, но хормон, който е от първостепенно значение за правилното функциониране на имунната система. Витамин D може да бъде взет във форма на добавка и се консумира чрез някои храни, но най-добрият начин да се уверите, че получавате достатъчно, е по начина, по който се чувствате добре – от слънцето! То ще ви помогне да се преборите с настинката, да намалите стреса и да се чувствате чудесно.

Източник: http://www.naturalnews.comP

Автор: Sue Woledge

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *