сок-шише

Според изследване, публикувано в онлайн списанието BMJ Open, съдържанието на захар в плодовите напитки е „неприемливо високо“. Тези напитки включват плодови напитки, а смутитата са едни от най-лошите, когато става въпрос за захар.

Констатациите показват, че поне половината от оценените продукти съдържат почти целия детски препоръчителен максимален прием на захар от 19 грама (g) или почти пет супени лъжици. Констатациите са били финализирани преди публикуването на стратегията за детското затлъстяване в правителството на Великобритания.

Не се информира обществеността за отрицателния ефект, който напитките, подсладени със захар, имат върху зъбите и килограмите на децата. Много родители сега смятат, че плодовите сокове и смутита са здравословни.

За да се измери съдържанието на захар в плодовите напитките, белязани като 100 процента натурални сокове и смутита, изследователите измерват количеството „свободни“ захари на 100 милилитра в 203 стандартни размера на порциите (200 мл).

„Свободни“ захари се отнасят за захари (напр. глюкоза, фруктоза, захароза и трапезна захар), добавени от производителя и естествено срещащи се захари в мед, сиропи, плодови сокове и концентрати от плодови сокове, но не и естествено срещащите се захари в целите плодове и зеленчуци, които тялото метаболизира по различен начин.

Резултатите установяват очевидни разлики в броя на свободните захари между различните видове напитки и в рамките на един и същи тип продукт. Междувременно 85 напитки, които представляват повече от 40% от общата извадка от продукти, съдържат най-малко 19 g „свободни“ захари, което е почти същото като цялото дневно максимално препоръчително количество.

Изследователите обясниха, че най-малко 60% от продуктите се нуждаят от червен етикет, който е кодираща система, разработена от Агенцията по хранителните стандарти на Обединеното кралство (FSA), за да помогне на потребителите да определят високи нива на мазнини, сол и захар в преработената храна и напитки.

Най-малко 78 продукта имали некалорични подсладители като аспартам. Въпреки че напитките са безопасни, здравните специалисти предупреждават, че е необходимо намаляване на „сладостта на продуктите“, предупреждават изследователите.

Съгласно настоящите указания за хранене, порция плодов сок/смути трябва да бъде не повече от 150 мл. Но само шест от оценените продукти отговаряли на този препоръчителен размер на порцията. Изследователите предложиха следното, въз основа на техните констатации:

  • Плодовите сокове/смутита с високо съдържание на „свободна“ захар не трябва да се считат за една от препоръките на правителството на Великобритания „пет на ден“, което понастоящем е така.
  • Когато е възможно, яжте плодове, вместо да пиете изкуствено подсладен сок.
  • Родителите трябва да разреждат плодовия сок с вода или да предлагат на децата неподсладени сокове, които трябва да се разрешават само по време на хранене.
  • Размерът на порциите трябва да бъде ограничен до 150 мл/ден.
  • Производителите трябва да се въздържат от добавяне на ненужни количества захари и калории към продуктите си. Тези, които не могат доброволно да направят това, трябва да спазват законовите разпоредби на правителството.

Естествени алтернативи на плодовите напитки

Вместо да давате на децата си плодови напитки, пълни със захар, помислете за тези естествени алтернативи:

  • Вода – можете да добавите парче портокал или лимон, за да овкусите водата.
  • Мляко или млечни алтернативи – растящите деца се нуждаят от мляко и родителите трябва да ги насърчават да пият най-малко две до четири чаши пълномаслено мляко дневно. Ако има риск от затлъстяване, вместо това дайте два процента мляко. Природните алтернативи на млякото включват соеви, конопени, бадемови и оризови млека.
  • Домашно плодово мляко – направете свое собствено плодово мляко, като използвате плодове, като ягоди например.
  • Кокосова вода – винаги купувайте неподсладена кокосова вода или си направете прясна направо от кокосов орех.
  • Домашни смутита – направете смутита с плодове и зеленчуци, като кейл или банани, които ще имат повече фибри, отколкото изкуствените смутита.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×