хирурзи-оперират-болница-операционна-зала

Вероятно сте чували за плацебо ефекта: Някои съобщават, че се чувстват по-добре, след като са взели хапче, за което се твърди, че помага за някакво състояние, само за да открият по-късно, че хапчето не съдържа никакви активни съставки. Физическото здраве на човека не се променя. Усещането, че всичко е по-добре е просто в главата им. Това е винаги интересен експеримент, защото приемането на плацебо хапче обикновено не ви поставя в опасност. Но какво става, когато става дума за операция, а не за хапче, причиняващо плацебо ефект?

За безброй хора, които са преминали през процедури като поставяне на стентове, това може да се случи, тъй като проучването на Imperial College в Лондон установи, че операцията не прави нищо за подобряване качеството на живот на този човек.

Около десет милиона американци страдат от стенокардия – състояние, което причинява болка в гърдите, след като лицето е било физически активно, поради ограничения кръвен поток към сърцето му. Много от тези хора преминават процедура, за да поставят стент – малка метална тръба – вътре, за да помогнат да се разширят артериите.

След изучаване на 200 пациенти, които са подложени на процедура за стент на сърцето или на плацебо процедура, изследователите са открили много малка разлика между способността за упражняване във всяка група. Въпреки че стентите са подобрили кръвоснабдяването, те не облекчават симптомите. Това е особено важно, когато смятате, че процедурата може да причини увреждане на артериите или да доведе до прекомерно кървене, както и други рискове.

Многобройни други операции са свързани и с плацебо ефекта. Например, проучване от 2014 г., публикувано в New England Journal of Medicine, изследва операция на коляното за поправяне на разкъсан менискус. Половината от участниците в проучването претърпяват действителна операция на коляното за поправка на менискуса, докато втората група премина през всички стъпки на хирургията, анестезията и хирургически инструменти около тях, но всъщност никога не били оперирани. Участниците и в двете групи се възстановяват от нараняване на менискуса също толкова добре. Това означава, че не само плацебо ефектът съществува, но също така показва, че тази и много други операции могат да бъдат напълно ненужни.

В същото време преглед, публикуван в British Medical Journal, разглежда 53 клинични проучвания, които сравняват резултатите от легитимната операция с плацебо. В 39 от 53 проучвания плацебо контролната група отбеляза подобрения, а при 27 от тях резултатите за плацебо групата и хирургическата група са идентични! Заслужава да се отбележи, че сериозни нежелани реакции са отбелязани от участниците в контролната група в 18 от проучванията, въпреки че никога не са преминали през операция, което показва, че умът наистина може да повлияе на Вашето физическо здраве.

Много операции са свързани с ефекта на плацебо

Някои от операциите, които също попадат в тази категория включват операции при артрит, вертебропластика, операции при ендометриоза, импланти при мигрена и стомашни балони при затлъстяване. При някои операции – да речем, при трансплантация на органи е съвсем различно, но в тези, където ефективността е малко по-субективна, като операции за коригиране на проблеми като скованост и болка, ефектът на плацебо може да бъде много по-добър. Докато подобряването на нивото на комфорт на пациентите е добър резултат, рисковете от тези ненужни операции могат да бъдат доста сериозни – да не говорим за разходите. Разбира се, цената е и основната причина много лекари да продължат да изпълняват тези процедури, без да информират пациентите за плацебо ефекта.

 

 

Автор: Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×