Хората днес търсят естествени, нефармацефтични лечения, за да се борят с предстоящия сезон на простуда и грип. По-голямата част от съвременните фармацевтични продукти имат своите корени в някакъв вид растение. Ние чуваме за лоши вируси по новините (H1N1, птичи грип), но съвременната медицина констатира, че лечението на инфекции е трудно, поради лекарствена резистентност и лекарствата не правят нищо за лечението на вируси.

Макар че има много различни билки за борба със симптомите на простуда и грип, бъз е растение, което е било използвано от векове за естествено стимулиране на имунната система. WebMD обяснява как бъз може да намали симптомите на грип с до 50% и че плодовете могат да имат полза срещу H1N1. Това растение стимулира имунната система, бори се с възпалението и намалява подуването. Много от разновидностите на бъз са токсични, но черен бъз (Sambucus nigra) е използван в лекарствени средства за защита.

Важно е да намерите качествени, органични билки, за да направите свои собствени средства за защита. След като имате необходимите билки, приготвянето на тинктурата е лесно, въпреки че отнема време, за да може алкохолът да източи имуностимулиращите качества на билките. Така че ще отнеме няколко седмици преди да е готова за използване.

Тинктура с бъз и шипка

  • 230 грама сушен бъз
  • 30 грама сушени цветчета бъз
  • 170 грама сушени шипки
  • Водка (можете да използвате ром, уиски или друг алкохол)

В голям стъклен буркан сипете изсушените плодове на бъз, цветчета и шипки. Добавете водка, така, че да покрие напълно всичко. Затворете буркана с капак и разклатете сместа до напълно накисване на сушените съставки. Оставете на хладно и тъмно място в продължение на 4 до 6 седмици.

След това прецедете течността през тензух или филтър за кафе, като запазите течността и изхвърлите сушените плодове. Изсипете в чисти, стерилни тъмни стъклени съдове с капаци. Съхранявайте на хладно място.

За да използвате тинктурата: Вземайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден, когато за пръв път започнете да забелязвате симптоми на настинка или грип и продължете, докато симптомите изчезнат. Може да разредите тинктурата в 200 грама вода или да я смесите с малко мед (за предпочитане суров местен мед).

Източник: http://blogs.naturalnews.com/fight-colds-flu-symptoms-elderberries/

Автор: Christine Wood

One thought on “Победете настинка и грип с бъз – рецепта”
  1. Всяка година го правя,но от добре узрял бъз,редувам в стъклен буркан със захар като завършвам със захар и две седмици на хладно и прецеждам през тензух ,в тъмни бутилки и слагам в хладилник.Сутрин на гладно се взема по една супена лъжица,невероятно добре се отразява на имунната система!

Напиши коментар

Добави обява

×
×