(NaturalNews)

Черният дроб е един от нашите най-жизненоважни органи. Той е отговорен за филтриране и детоксикация на токсини и патогенни организми от околната среда. За разлика от много органи, един провалящ се черен дроб не е в състояние да бъде хирургически поправен или заменен.

Черният дроб е жизненоважен храносмилателен орган, който превръща хранителните вещества от храната, която ядем в основни кръвни съставки. Той помага за съхраняване на витамини и минерали и произвежда ключови протеини и ензими, които поддържат хормоналния баланс в организма. Черният дроб помага на имунната система да се бори с инфекциите и премахва микроорганизмите от кръвния поток. Той също така произвежда жлъчка, която е от съществено значение за храносмилането на мазнините в нашата диета.

Какво вреди на черния дроб?

Най-вредните неща за здравето на черния дроб включват екологични токсини, инфекциозни организми, алкохол и лоша диета. Излагането на токсини и химикали от околната среда може да забави черния дроб, поради опитването му да неутрализира и да деактивира тези отровни молекули. Тези химикали включват ксилол, бензол, дезинфекционни странични продукти, тежки метали, пестициди и цигарен дим.

Инфекциозните организми са една от основните причини за чернодробно натоварване и възпаление. Най-добре познатите организми са хепатитни вируси, като вирусите на хепатит В и С са най-опасни. Всякакъв вид на хронична инфекция в организма, като например Лаймска болест, грип, афлатоксин, други микотоксини и т.н., също имат способността да възпалят и увредят черния дроб.

Лошата диета уврежда черния дроб

Алкохолът и лошата диета също увреждат черния дроб. Алкохолът трябва да премине през цикъла на детоксикация на черния дроб, за да се метаболизира и деактивира в организма. Хроничната консумация на алкохол изчерпва черния дроб от полезните глутатион, серни съединения и метилиращи елементи като цинк, рибофлавин, В6, фолиева киселина и В12.

Лоша кръвна захар и диета с високо съдържание на преработени храни, които съдържат токсични добавки, консерванти, пестициди, ГМО и т.н., източват черния дроб от ценните глутатион, серни съединения и метилиращи елементи. Често пъти, хората, които консумират храна, богата на алкохол и преработени храни не консумират ключови хранителни вещества, от които се нуждаят, за да произвеждат глутатион, сулфотрансферази и метилиращи агенти.

План за здравословно хранене на черния дроб

Храните, които са предизвикателство за черния дроб трябва да бъдат премахнати. Те включват, преработени и рафинирани храни и основните, към които се развива хранителна чувствителност, като глутен, соя, фъстъци, пастьоризирано мляко и царевица.

Храните, които са с високо съдържание на микотоксини, също трябва да бъдат сведени до минимум. Те включват повечето бобови култури и ядки, които трябва да се консумират само в умерени количества. Подсигурете се, че получавате кафето и суровото какао органични и без мухъл и ги съхранявайте в хладилник, за да се предотврати образуването на микотоксини.

Всеки с чернодробни предизвикателства трябва да бъде бдителен за използването само на сертифицирани биологични продукти без химикали. Това включва всеки избор на храна, продукти за лична хигиена и домакински почистващи препарати. Намаляването на излагането на токсини от околната среда, включително вода и филтриране на въздуха е много важно.

Най-добрите храни за здравето на черния дроб

Някои от най-добрите храни от полза за черния дроб са тези, които са богати на витамини от група В, витамин C и микроелементи. Те включват много сурови зеленчуци като целина, спанак, краставици, марули и задушени зеленчуци, като например тези от кръстоцветното семейство. Също така е особено препоръчително да се изцежда сок от ​​зеленчуците за по-добро усвояване на хранителните вещества. Цитрусите и плодовете са особено полезни за черния дроб.

Използването на билки, като джинджифил, бял трън, мента, магданоз, глухарче, чесън и куркума са особено добри за здравето на черния дроб. Чудесна рецепта за изцеждане на сок за здравето на черния дроб и бъбреците е спанак, целина, краставици, лимон и джинджифил. Други фаворити са кейл, краставици, магданоз, целина и зелен лимон.

Яденето на черен дроб от органични, отглеждани на паша животни, осигурява мощна хранителна подкрепа за здравето на черния дроб. Това включва, черен дроб от хранено с трева говеждо, черен дроб от риба, черен дроб от дивеч или дробчета от пилета, отглеждани на паша.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×