Докато някои хора предпочитат да започнат деня си с релаксиращ горещ душ, други предпочитат по-екстремния студен душ. Проучване дори казва, че студените душове ще ви накарат да отидете на работа.

Твърди се, че студените душове заздравят хората, а холандско проучване, ръководено от Академичния медицински център в Амстердам, разкри, че служителите, които сутрин се къпят със студена вода се разболяват значително по-рядко.

Съвременните луксозни спа центрове казват, че тази практика може дори да „подобри циркулацията и имунната система“. Причината за изявените ползи от студените душове остава мистерия, а проучванията върху животни сочат, че излагането на студ помага за освобождаването на бета-ендорфини, „които правят справянето с болка по-лесно.“

Участниците в холандско проучване, публикувано в списание PLOS ONE, твърдят, че имат повече енергия, когато започват деня си със студен душ. Изследователите споделиха: „Нашите констатации показват, че рутинното къпане с гореща към студена вода, в продължение на поне 30 дни води до намаляване на отсъствията от работа.“

Хора, които взимали студен душ, казват, че получили „повишаване на енергията“, и има същия ефект като кофеина от чаша кафе. Една част от участниците се къпели с нормална вода, а другата част започвали с топъл душ, последван от 30, 60 или 90 секунди студена вода.

Докато тествали предполагаемите ползи от студените душове, холандските изследователи открили, че някои от участниците изпитвали „постоянно студ, особено в ръцете и краката си“. От друга страна, тези, които са взимали студени душове са имали „малко подобрение в качеството им на живот „. Повечето от участниците заявили, че ще възобновят студените душове. През 60-те дни след тридневния експеримент, две трети от участниците взимали студени душове ежедневно.

Проучването не установило забележителна разлика във взетите дни по болест на участниците в проучването в рамките на период от 90 дни. Резултатът може да предизвика и твърдения, че „стресовите хормони, предизвикани от студената вода, повишават имунната система“. Резултатите показват, че поне 29% от хората, които взимат студени душове, нямат толкова голяма вероятност да се разболеят. Онези, които редовно се упражнявали и взимали студени душове, били с 54% по-малка вероятност да си вземат болничен.

Авторите заявяват: „Студеното къпене е обичай в много части на света. Още от въвеждането на цивилизовано къпане, хората са експериментирали с температурни колебания на водата, за да изложат тялото на екстремни условия … В древни времена римската баня се е основавала на практиката да се движи през серия от отопляеми помещения, завършващи със студено гмуркане в края. В днешно време традиционният ритуал на „фригидариум“ се съхранява в повечето сауни и спа центрове по света. “

Холандските изследователи препоръчват продължителното проучване на ползите от приемането на студени душове. Те заявяват: „Въпреки че по-голямата част от участниците съобщават за дискомфорт по време на студеното къпане, фактът, че 91% от участниците съобщават, че желаят да продължат подобна процедура (и 64% в действителност го правят) е може би най-показателно за ползите за здравето.“

5 предимства на студените душове

Освен че се събуждате, особено ако трябва да отидете на работа по-рано, има пет ползи, на които можете да се насладите, когато взимате студен душ:

  1. Студените душове могат да изгарят мазнини – взимането на студен душ помага да активирате кафявата мазнина в тялото си, което генерира топлина, за да ви затопли чрез изгаряне на калории, което е добро за тези, които искат да отслабнат.
  2. Студените душове ви помагат да се възстановите след тренировка – както атлетите, които вземат ледени вани след тежка тренировка, за да сведат до минимум болката, можете да вземате студен душ, след като тренирате.
  3. Студените душове ви зареждат – ако се борите със събуждането сутрин, студеният душ ще ви помогне да се чувствате по-енергични.
  4. Студените душове засилват имунитета и кръвообращението – студеният душ подобрява общото кръвообращение. Това може да помогне за предотвратяване на хипертония и втвърдяване на артериите.
  5. Студените душове могат да подобрят косата и кожата ви – взимането на студен душ може да помогне при акне, защото водата затяга кожата и порите, за да предотвратите запушването. Студената вода също затваря кутикулите, намалявайки шанса за натрупване на мръсотия в скалпа.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-20-improve-circulation-and-productivity-with-a-cold-shower-study-finds-it-provides-an-energy-boost-similar-to-coffee-resulting-in-fewer-days-off-work.html 

Напиши коментар

Добави обява

×
×