(NaturalNews)

Канелата има толкова много приложения. За повечето хора, това е една подправка за мляко, овесени ядки или се използва в готвени ястия. Най-хубавото на канелата е, че е лесно достъпна навсякъде. Знаете ли, че канелата има многобройни ползи за здравето? Знаете ли от къде идва? Като се имат предвид ползите ѝ за здравето, някои може да мислят, че идва директно от рая! Всъщност канелата е кората на определен вид дърво, което принадлежи към семейство дървета. Така че, няма такова нещо като обикновена канела, тъй като има толкова много видове канела, предлагани на пазара!

Различните видове канела идват от различни части на Азия. Около 90 процента от световната канела идва от Южна Индия и Шри Ланка, докато производството на останалите 10 процента идва от други области, като Мадагаскар, Виетнам и Китай. Касията е много популярна форма на канелата в САЩ. Нарича се още „китайска канела“, но „истинска канела“ идва само от Шри Ланка. Тази канела е с по-високо качество и по-деликатен вкус от тази, която се използва в САЩ.

Нека да погледнем по-внимателно някои от ползите за здравето отканелата:

Анти-съсирване

Наличието на есенциално/летливо масло канелен алдехид в канелата помага за намаляване  образуването на кръвни съсиреци. Според WHfoods.com, канелата осъществява това, като спира освобождаването на арахидонова киселина от различни тромбоцитни мембрани, която е възпалително мастна киселина, намаляваща образуването на възпалителната съобщителна молекула, известна като тромбоксан А2.

Антимикробна

Етеричните масла в канелата са антимикробни и могат да спрат различни видове бактериални и гъбични образувания. Антимикробните свойства на канелата са много ефективни, така че може да се използва като алтернатива на различни хранителни консерванти.

Повишава мозъчната функция

Душенето на аромата от канела може да засили мозъчната дейност. В изследване, публикувано от WHfoods.com, канелата помогнала за подобряване на когнитивните процеси при участниците със следните дейности:

• Работна памет;
• Задачи, свързани с процеси на вниманието;
• Виртуална памет за припомняне;
• Визуална-моторна скорост при работа с компютърна програма.

Подобряване здравето на дебелото черво и защита срещу сърдечно-съдови заболявания

Канелата има високо съдържание на фибри и е добър източник на калций и манган. Фибрите и калцият се комбинират, за да помогнат за премахване на жлъчни соли от организма. Това помага за защитата на дебелото черво и намалява риска от рак на дебелото черво. Също така помага за намаляване  нивата на холестерола, като по този начин намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Високото съдържание на фибри в канелата също осигурява освобождаване от диария или запек.

Контрол на кръвната захар

Канелата е много мощен антиоксидант и помага за контролиране на кръвната захар на различни нива. Това помага за забавяне на скоростта, с която се изпразва стомаха след хранене и подобряване на инсулиновата реакция при хора, страдащи от диабет тип 2. Канелата е толкова ефективна, че само един грам от нея на ден може да намали нивата на кръвната захар, LDL (лошия) холестерол, триглицеридите и общия холестерол при хора, страдащи от диабет. Според WHfoods.com канелата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания при хора с диабет тип 2.

Загряващи ефекти

Канелата е много добра за предоставяне на топлина на тялото по време на грип или настинка. В действителност, тя е широко използвана в традиционната китайска медицина, поради затоплящите ѝ свойства.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *