Чакрите са точки в човешката система, където мрежата от енергийни канали се събира. Според йогийстката традиция има седем чакри, които са основните в рамките на човешкото тяло. Те са чакрата Муладхара, чакрата Свадхистхана , чакрата Манипура, чакрата Анахата, чакра Вишдха, чакра Аджна и чакрата Сахасрара.

Всяка чакра има специфично значение в контекста на духовното израстване на човек. Чакрата Муладхара се намира в перинеума. Смята се и за „основа на другите чакри“, защото тя е в основата, от където останалата част от енергийната система започва. Следващата чакра е Свадхистхана. Тя се намира малко над половите органи. Въпреки, че често погрешно се свързва със сексуалността, Свадхистхана е свързана с елемента вода, докато Муладхара е свързана с елемент Земя.

Чакрата Манипура се намира под пъпа и е свързана с елемента огън. Манипура е центърът, който движи нашата амбиция и активност. Свързана е и с храносмилането. Над Манипура е чакрата Анахата, разположена точно под мястото, където гръдният кош се събира. Анахата често се споменава като „сърдечната чакра“ и е свързана с любов и творчество.

Над Анахата е чакра Вишдха, намираща се в ямката на гърлото. Вишдха също е известна като център на бог Шива, една от трите първични хиндуистки божества, а останалите две са Брахма и Вишну. Над Вишдха лежи чакра Аджна в точката между веждите. Това е центърът на яснота в едно човешко същество и е известен като третото око, позовавайки се на новото мислене, което се отваря, когато тази чакра се активира.

Последната от седемте чакри е Сахасрара. Намира се на върха на главата. При нейното активизиране се смята, че настъпва етапът на непрекъснато съзнаване и тотален съюз с Бог.

И йогата и медитацията са били създадени като методи за повишаване на опита на човешкото същество от Муладхара към Сахасрара, което води човек към просветлението. В действителност, думата „йога“ буквално означава „съюз“ или „yoking“, произлиза от корена на думата „yeug“, което означава „да се присъединят“.

 

Автор:  Sumit Pratap

Източник: http://blogs.naturalnews.com/understanding-role-chakras-body/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *