Може би си мислите, че оризът е пълен с въглехидрати и следователно е лош за диета за отслабване – но грешите. Реалността е, че оризът е богат на хранителни вещества и е важна част от много здравословни диети. Разбира се, като повечето храни – той трябва да се яде само в умерени количества. Ще разгледаме причините защо трябва да направите ориза част от здравословния си хранителен режим.

Антиоксиданти

Оризът съдържа мощни антиоксиданти, които действително могат да направят сърцето по-устойчиво на специфични заболявания. Тези антиоксиданти също могат да помогнат за понижаване на холестерола, което е добро и за сърцето и за здравето като цяло.

Добър източник на въглехидрати

Докато оризът е с високо съдържание на въглехидрати, той е с ниско съдържание на други неща, които са свързани с повишаване на теглото – като захар, сол и мазнини. Това означава, че е чудесен източник на естествена енергия и не е никак лошо за вашата диета, същевременно е и достъпен източник на енергия, което означава, че можете да се насладите, без да харчите твърде много пари.

Без глутен

Все повече хора осъзнават, че са с непоносимост към глутен, което означава, че трябва да го изрежат от диетата си напълно. Хубавото на ориза е, че е без глутен, но все пак съдържа редица важни хранителни вещества, от които тялото се нуждае.

Добре е за вашето кръвно налягане

Оризът е с ниско съдържание на натрий, което е свързано с високо кръвно налягане и може да предизвика деформация на сърдечно-съдовата система. Много други храни имат твърде много натрий в тях, но оризът не е от тях.

Богат източник на витамини и други хранителни вещества

Въпреки, че изглежда доста обикновен, оризът всъщност е пълен с редица важни витамини и хранителни вещества, които са страхотни за вашето здраве – като калций, фибри, желязо и рибофлавин. Някои от тези хранителни вещества са основа за вашето здраве – подобряване както на метаболизма, така и на имунната система.

Здравословна храна

Надяваме се, че сте се запознали с малка част от ползите от яденето на ориз. Готвенето на ориз може да бъде просто, лесно и вкусно.

Автор: Peter Ellington

Източник: http://blogs.naturalnews.com/health-benefits-eating-rice/

 

Напиши коментар

Добави обява

×
×