Всеки е чувал поговорката: „Закуската е най-важното хранене за деня“, но повечето хора не знаят защо закуската притежава такава слава. Просто е. Ако не ядете закуска сутрин, ще  наваксате, като ядете по-късно през деня. По този начин, ще си легнете, преди повечето от храната да се е усвоила. Това води до увеличаване на теглото. Ето защо, ако искате да отслабнете, яжте закуска. Закуската помага за загуба на тегло.

Защо закуската помага за отслабване?

Яденето на закуска всеки ден е успешен начин да отслабнете. Членовете на Националния секретариат за контрол на теглото губят средно 30 паунда на година, защото  ядат закуска. Ако искате да отслабнете и да задържите теглото си, то закуската е от жизненоважно значение за всеки план за загуба на тегло.

Има няколко изследвания, които подкрепят тази констатация. В едно проучване са установили, че хората, които ядат зърнени култури редовно, са имали по-малко проблеми с теглото, отколкото някой, който не го прави.

Това, което прави закуската така важна, е фактът, че тя е храна, която подсилва метаболизма. Ето защо, закуската е добра за загуба на тегло, защото здравословен и бърз метаболизъм означава повече калории и мазнини, изгаряни през целия ден. Така че следващия път, когато мислите за прескочите закуската, не го правете.

Най-добрите варианти за закуска

Варено яйце
Яйцето е чудесен източник на протеини и то ви кара да се чувствате по-сити за по-дълго. По този начин няма да похапвате леки закуски, защото не може да дочакате обяда.

Фибри
Храните, богати на фибри, са чудесен избор за закуска. Те ви засищат и имат ниска енергийна плътност. Това означава, че можете да получите много енергия от по-малко калории. Тази енергия спомага за увеличаване на вашия метаболизъм и за изгаряне мазнините по време на деня. За закуска потърсете нискокалорични, пълнозърнести рецепти. Вместо да  използвате бяло брашно за вашите палачинки, преминете към пълнозърнесто пшенично брашно. Овесено брашно, орехи и нискомаслено кисело мляко са други храни за закуска с ниска енергийна плътност.

Плодове
Препоръчително е да ядете по пет плодове и зеленчуци на ден. Закуската е най-доброто време за похапване на плодове. Яденето на средна ябълка може да ви даде 4 грама фибри. Тя също е чудесен източник на витамин С и калий. Ако ядете голяма ябълка, можете да получите 5 грама фибри. Всякакъв вид горски плодове са също много полезни. Ако нямате достатъчно време, опитайте смути за закуска. Това е по-добър вариант, отколкото да прескочите закуска напълно.

Плодови комбинации
Закуската не трябва да бъде скучна. Можете да създадете своя собствена храна. Няма нищо лошо в това да ядете банани с фъстъчено масло, например, или да пускате бананови парчета в кисело мляко. Можете да добавите и плодове към овесената каша.

Какво включва добрата закуска?

Пример за една добра закуска: 1 чаша овесени ядки, 1 чаша ягоди, 1 супена лъжица орехи и половин чаша нискомаслено прясно мляко равни на 307 калории. Друг вариант за закуска може да бъде пълнозърнести палачики с 1 чаша малини (1 чаша е равна на 8 грама фибри), 3 супени лъжици кленов сироп или мед и чаша нискомаслено кисело мляко, равна на по-малко от 450 калории.

Ако сте готови да се впуснете в пътуването за загуба на тегло, трябва да намирате начини да се възползвате максимално от закуската си.

 

Автор: Claire John

Източник: http://blogs.naturalnews.com/breakfast-good-bad-weight-loss/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *