(NaturalNews)

Знаменития д-р Оз се застъпва за използването на Гарциния Камбоджия (известна също като Малабар Тамаринд, gambooge и brindleberry), придобила известност като бързо действащ разрушител на мазнините, потискаща апетита и предотвратяваща натрупването на мазнини. В продължение на поколения, този плод, намиращ се в Индия, Югоизточна Азия и Африка е бил използван в традиционната индийска кухня, за да прави храната по-наяждаща и в аюрведическата медицина като помощ за храносмилането. На пазара се продава нейният екстракт Хидроксилимонена киселина (HCA), известна със способностите й за отслабване.

Как работи?

Когато въглехидратите навлизат в организма, ензимите или ги превръщат в енергия или ги съхраняват под формата на мазнини.  За хидроксилимонената киселина се счита, че препятства тези ензими от съхраняване на въглехидратите под формата на мазнини, което им позволява да бъдат изгорени. В допълнение към помощта за изгаряне на калории, добавката има и помощна полза за отслабване, като подтиска апетита.

Колко ефективна е Гарциния Камбоджия?

Според Джули Чен MD /интегративна медицина/, приема на добавката сама по себе си може да намали теглото с около два килограма на месец, но приемането й заедно с диета и упражнения може да удвои или утрои тази цифра. Изследвания са установили, че е особено ефективна за емоционални консуматори, тъй като използването й е свързано с увеличаване на серотонина, което води до подобряване на съня и настроението.

Изцяло естествена добавка за отслабване, която изгаря много мазнина, бързо и евтино, повишава настроението и подобрява съня – това звучи като хапче чудо. Но ровейки се в изследванията, цялостните резултати са смесени. „Подкрепящи доказателства за нейната ефикасност се основават предимно на проучвания с малки проби, без плацебо третирани групи, или с неточни мерки за промени в нивата на липидите в тялото,“ написано в Списание на Американската Медицинска Асоциация (JAMA). “ 12-седмично, рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване е проведено при 42 пациенти, които са получили 3000 мг екстракт от Гарциния Камбоджия на ден. Екстрактът от Гарциния Камбоджия не довежда до значителна загуба на тегло и загуба на мазнини отвъд тези, наблюдавани с плацебо.“

Владимир Бадмаев отговоря на горепосочения доклад в JAMA, като посочва, ограничение в начина, по който е проведено проучването, пишейки, че хидроксилимонена киселина трябва да се приема с богата на въглехидрати диета, но в проучването са го прилагали едновременно с висока на фибри диета.

Както често се случва с лекарствата и хранителните добавки, съществуват две отделни страни – някои проучвания казват, че работят, някои казват, че не е така.

Странични ефекти и дози на Гарциния Камбоджия

Гарциния Камбоджия обикновено се счита за безопасна, ако се използва в краткосрочен план. Дългосрочното използване е неизвестно. Били са докладвани странични ефекти като главоболие, гадене и дискомфорт на храносмилателния тракт. Някои добавки за отслабване, които съдържат HCA екстракт могат да създадат проблеми, тъй като една обща марка е изтеглена от пазара през 2009 г., след като Администрацията на Храните и Лекарствата (FDA) издава предупреждение за сигурност след 23 съобщения за проблеми с черния дроб, гърчове и сърдечно-съдови проблеми, включително и един смъртен случай.

Някои не трябва да приемат тази добавка, включително хора с диабет, Алцхаймер, деменция, както и бременни и кърмещи жени. Както винаги, ако добавката не се счита за безопасна за бременни жени, си струва да се помисли за причините за това. Независимо дали сте загрижени за страничните ефекти или не, правенето на това допълнително проучване си заслужава, когато става въпрос за една спорна добавка като тази.

Каква е вашата позиция за Гарциния Камбоджия? Помогнала ли ви е да отслабнете? Бихте ли я препоръчали на други хора?

Източник: http://www.naturalnews.com/040638_Garcinia_cambogia_weight_loss_obestity.html#ixzz2VU7q46OH

Автор: UB Hawthorn

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *