(NaturalNews)

Научно изследване най-накрая потвърждава древната практика на постене за здраве и изцеление. Наскоро беше съобщено от The Telegraph, че учени от Университета на Южна Калифорния (USC) са открили, че гладуването „за три дни може да регенерира цялата имунна система, дори и в напреднала възраст, учените са описали това откритие като „забележително“.

Изследователите предполагат, че механизмът зад това явление е, че „гладуването на тялото задейства стволовите клетки да произвеждат нови бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.“ Постенето ‘завърта възстановителен ключ’, който подтиква стволовите клетки да създават чисто нови бели кръвни клетки, като в крайна сметка се регенерира цялата имунна система.“

Ключовите констатации от същото проучване на USC бяха цитирани наскоро от Tech Times. Валтер Лонго, съответният автор на изследването и професор в Училището Дейвис по геронтология на USC, заявява: „Когато гладувате системата се опитва да пести енергия и едно от нещата, които може да направи, за да запази енергия, е да рециклира много имунни клетки, които не са необходими, по-специално тези, които може да са повредени.“

Лонго добавя „При система, която е силно повредена от химиотерапия или стареене, циклите на гладуване могат буквално да създадат нова имунна система.“

Tech Times съобщава, „Постенето, независимо дали е за два или четири дни, вкарва човешкото тяло в режим на ‘оцеляване’, в който то започва да използва запасите от захар и мазнини, като също разгражда и старите клетки.“

Индия Таймс публикува статия, озаглавена „Гладувайте 8 дни годишно, за да засилите имунитета.“ Тя също така съобщава, от същото калифорнийско проучване, че постенето принуждава тялото да кара стволовите клетки да „регенерират и изграждат наново цялата система.“

Изследователите са бързали да предупредят, че въпреки, че постенето има доказани ползи, трябва да се прави разумно и, че са необходими повече клинични изследвания, тъй като резултатите от предишните научни изследвания са смесени.

Какво са стволовите клетки?

Стволовите клетки са общи, недиференцирани клетки, които са в основата на всички специфични клетъчни типове като мускулни клетки, кръвни клетки и така нататък. Те идват в две разновидности: неограничени и ограничени.

Неограничените стволови клетки, наричани още ембрионални клетки, могат да се развият във всякакъв вид клетки или тъкани. Потенциално, тези клетки имат способността да се обръщат и да възстановяват всякакъв вид ранени или болни клетки или тъкани.

Изследвания на неограничените стволови клетки са били фокусирани върху разработването на печеливши синтетични лекарства, които могат да имитират тези клетки. Основно предимство на неограничените стволови клетки е, че те могат да бъдат възпроизведени извън тялото в лаборатория.

В момента макар и с противоречия, неограничени стволови клетки се разработват от изхвърлени тридневни ембриони в клиники за фертилитет. За разлика от ограничените стволови клетки, тези клетки съществуват извън тялото и могат да бъдат разработени в каквато и да е клетка или тип тъкан.

Ограничените стволови клетки, известни също като зрели стволови клетки, са били успешно използвани за ремонт на специфични органи и тъкани, базирайки се на това от къде произхождат тези клетки.

Основният недостатък е, че не всички органи или тъкани имат тези ограничени стволови клетки, които могат да бъдат трудни за осигуряване. Друг недостатък е, че ограничените стволови клетки не могат да се отглеждат в лабораторията и трябва да се вземат директно от тялото, веднага да се замразят и след това директно да се трансплантират в пациента.

Постът – древна медицинска практика

Медицинското постене е практика на въздържане от твърда храна за специфичен и предварително определен период от време, за да се получат разнообразие от терапевтични ползи, както профилактични, така и лечебни.

Всъщност, постенето е било терапевтично използвано в продължение на хиляди години. Хипократ, бащата на западната медицина, препоръчва използването му и преподава на учениците си, че постенето активира способността на тялото да се самолекува. 

Преди около 500 години Парацелзий, знаменит швейцарски ренесансов лекар, който е основател на западната дисциплина на токсикологията, прокламира, че „постенето е най-голямото лекарство, лекарят отвътре.“ Аюрведа, 5000-годишниата лечебна система от Индия, отдавна подкрепя постенето и неговите терапевтични ползи.

В Европа постенето под медицински надзор е било традиционно използвано да се лекува и да се възстановява здравето на пациенти. Това продължава и до днес в специални лечебни минерални извори, особено в Германия. Някои експерти смятат, че по-голямата част от американците, съхраняват от два до пет килограма токсични вещества в телата си.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

By admin

6 thoughts on “Гладуването активира режим на „оцеляване“ в тялото и подсилва имунната ви система”
  1. Аз имам един познат който гладува 40 дни , само на вода , това не е на всеки работа . Той прави всичко по една книга на Малахов , която е пълен смях , както бестселърите на Норбеков и подобни мошеници станали милионери от наивността на хората.

    1. Може да ви е за смях ,но сигурно вашия приятел е здрав ,а вие ……….Не говорете за нещо което не разбирате и не знаете как да ползвате.

    2. петров, моята щерка е късогледа по рождение! с норбеков свали 4 диоптъра, нещо, което шефката на детска очна клиника твърдо каза, е не може да стане! пък ти продължавай да си бръщолевиш глупости!

  2. Лично мнение. Сайта никак не е лош, но той не е за хора, които не разбират или не са наясно с елементарни неща. Аз съм го препоръчал на не малко приятели, които споделят казаното от мен.

  3. Правилното гладуване прави 90 % от съвременнаа медицина и фармация излишни

  4. Занимавам се с лечебно гладуване от 1986 година .Гладувам всяка година от 10 до 21 дни,в момента съм на 53 години и от 30 години не съм приемал никакви лекарствени препарати. Не боледувам дори от грип. А които не вярва, да си приема лекарствата и да се трови ,това е личен избор. Убеден съм в силата на гладуването и горещо го препоръчвам на свои пациенти,по професия съм лекар…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *