(NaturalNews)

От дълго време ядките са популярна лека закуска. На разположение има голямо разнообразие и то гарантира, че почти всеки ще намери любими ядки. Те са евтини, изобилни и лесни за опаковане при пътуване. Като че ли това не е достатъчно, яденето на шепа ядки на ден има и редица ползи за здравето.

Скорошно проучване потвърждава ползите от яденето на ядки

Неотдавна Журнала по Медицина Нова Англия е публикувал изследване, което подчертава как ядките защитават толкова добре здравето на човека. Хората, които са яли само една порция от ядки всеки ден, са имали значително понижена честота на сърдечни заболявания. В действителност, добавянето на дневна доза от ядки е довело до близо 30% по-нисък риск от сърдечни заболявания. В допълнение, хората, които са яли ядки на дневна база в хода на проучването са били с 20% по-малка вероятност да умрат от каквато и да е причина, в сравнение с тези хора, които не са яли ядки.

Сътрудничество показва резултати

Три уважавани медицински институции – Харвардското Медицинско Училище, Института за Рак Дана-Фарбър и Женската Болница Бригъм – измерват резултатите от две проучвания в опит да се съпоставят връзка между консумацията на ядки и подобрени ползи за здравето. Проучване Здравни Професионалисти изследва 42 000 мъже в продължение на 25 години, докато Здравно проучване на Медицинските сестри е изследвало 76 000 жени в продължение на повече от 30 години. На всеки няколко години участниците в двете проучвания са попълвали анкети с подробни въпроси за изборите в техния начин на живот, включително и техните диети.

Други ползи от яденето на ядки

Не само, че учените откриват, че при хората, които ядат една порция от ядки дневно, е имало намаляване на размера на смъртността от сърдечни заболявания с 29%, но е имало и намаляване на смъртните случаи от рак. Тези смъртни случаи са спаднали с около 11%. Една порция ядки е около една шепа.

Премахване на други фактори

Учените са установили също, че хората, които често ядат една порция ядки на ден, са  по-здрави от хората, които не включват ядки в редовните си диети. Консуматорите на ядки са по-стройни,  непушачи, редовно консумират здравословни храни и  участват в упражнения, отколкото хората, които не ядат ядки. Въпреки че всички тези фактори могат да повлияят на смъртността и процента на болести на участниците в проучването, изследователите са използвали статистически методи за премахване на другите фактори.

Изследователите са установили, че видът на ядките не оказва влияние върху резултатите. Участниците са получили ползи от яденето на ядки, независимо дали са консумирали фъстъци или друга разновидност дървесни ядки. Дървесните ядки се считат за кашу, бадеми, шам фъстък, орехи и американски орехи (пекани). Тъй като ядките могат да бъдат с високо съдържание на калории, Агенцията по Храните и Лекарствата препоръчва ограничаване на тяхната консумация до 43 грама на ден.

Източник: http://www.naturalnews.com

 

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *