(NaturalNews)

Слънцето грее за повечето от нас, но излагането на слънчева светлина обикновено води до страх от рак на кожата. Много хора избягват слънцето напълно, за да избегнат тази съдба, но дали това е мъдър избор? Изследванята за това как са свързани излагането на слънце, слънчево изгаряне и рак на кожата, могат да изненадат мнозина.

Нека да разгледаме някои факти, които стоят зад този аргумент.

Първо и най-важно, трябва да бъдете наясно, че има различни видове рак на кожата и най-смъртоносният е меланома, тъй като има тенденция да се разпространява бързо и в други части на тялото. Процентите на смъртност за немеланомни кожни ракови заболявания са действително много ниски – по-малко от 0.5% от страдащите умират от тях. Статистиката в САЩ показва, че вероятността да умрем от хранително отравяне е (над четири пъти по-голяма), а от медицински грешки (над 650 пъти). Ясно е, че меланома е това, което убива.

Слънчевото изгаряне увеличава риска от меланома

Дългосрочното и прекомерно излагане на слънчева светлина наистина може да повиши риска от немеланомен рак на кожата. Въпреки това, почти няма доказателства, че такова излагане, без слънчево изгаряне, ще повиши риска от меланома.

Но когато настъпи слънчево изгаряне, рискът от меланома се увеличава. И колкото по-чести или по-тежки са слънчевите изгаряния, толкова по-голям е рискът.

Излагането на слънчева светлина, без да се изгаря намалява риска от меланома

Има и още – значителни изследвания показват, че излагането на слънчева светлина, без изгаряне, всъщност намалява риска от меланома, докато липсата на излагане на слънце увеличава риска.

Например, изследване, проведено върху американски моряци от 1974 до 1984 г. установява, че тези, които са работили в закрити помещения имат по-високи нива на меланома, отколкото тези, които са работили на открито, докато тези, които са работили, както на закрито, така и на открито имат най-малко от заболяването. Освен това, меланоми са се появявали по-често в области на тялото, които не са били изложени на слънчева светлина (тялото, горната част на гърба и краката), докато немеланомни кожни ракови заболявания са се появявали по-често по лицето и ръцете.

Две големи европейски проучвания през 2004 и 2005 г. са установили, че слънчевата светлина и UV радиацията без изгаряне не са причинни фактори за меланома, а всъщност помагат да се предотврати.

Витамин D

Един често пренебрегван елемент е, че излагането на слънчева светлина е действително необходимо за тялото да произвежда витамин D. Витамин D е доказан в стотици проучвания, че спомага за намаляване на риска от рак и подобрява резултатите на оцеляване на страдащите от рак.

Например, ин витро изследвания в Германия установяват, че витамин D намалява разпространението на меланомни клетки с до 50%. Други изследвания потвърждават това. Този витамин също помага за спиране на малки меланоми да  прогресират в клинични случаи.

Липсата на витамин D не само повишава риска от рак на кожата, но също така повишава риска от много видове рак, включително на гърдата, на дебелото черво, бъбреците, белите дробове, яйчниците, панкреаса, простатата, ректума, стомаха, щитовидната жлеза, кръвта и т.н.

Слънцезащитни лосиони

Важно е да се отбележи, че слънцезащитните лосиони всъщност потискат способността на организма да произвежда витамин D и също така съдържат съединения, които са токсични, дори канцерогенни.

През 1992 г. лекарите Франк и Седрик Гарланд пишат, че „в световен мащаб, страните, където химическите слънцезащитни продукти са препоръчителни и приети, имат най-голямо покачване на злокачествен меланом.“

Дори и да не повишават риска от меланома, изследвания са установили също така, че слънцезащитните лосиони всъщност не предпазват от меланома.

Заключение

Ясно е, че меланома е смъртоносен рак на кожата, от който трябва да се пазите най-много. Обобщавайки всичко, изглежда, че един мъдър избор, който можем да направим, за да намалим риска, е редовно и умерено излагане на слънчева светлина, като се избягва свръхизлагане.

За да предотвратите слънчево изгаряне, което повишава риска от меланома, изграждайте устойчивост на тялото си към слънчева светлина постепенно, особено хората с по-светла кожа, тъй като светлата кожа изгаря по-лесно. Избягвайте обедното слънце. Преосмислете използването на слънцезащитни продукти и консумирайте много антиоксиданти, тъй като те предпазват от слънчево изгаряне.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *