Ракът на панкреаса е форма на заболяване с много лоша прогноза: това означава, че процентът на оцелелите е много нисък и само около 4% от хората, които са диагностицирани живеят по-дълго от 5 години след като диагнозата е поставена. Отначало се е смятало, че не е имало ранни предупредителни признаци на рак на панкреаса и в действителност, когато повечето хора разберат че го имат, заболяването е вече много напреднало. Въпреки това, се очертават доказателства, въз основа на изявленията на пациенти с рак на панкреаса, че някои странни симптоми се проявяват в началото на заболяването. Проблемът е, че те се игнорират, тъй като пациентите не осъзнават значението им.

Диабет

Връзката между диабет и рак на панкреаса е сравнително ново откритие, но наскоро статия, публикувана от Mayo Clinic показва, че 40% от техните пациенти с рак на панкреаса са имали нова диагноза за диабет в рамките на две години от диагнозата за рак. Изследователите не са сигурни защо това е така, но се съмняват, че тумори на панкреаса, които не са били открити, могат да причинят диабет. Проблемът е в това, разбира се,  че за по-голямата част от диабетиците, заболяването не е причинено от рак, така че са необходими повече изследвания по тази тема.

Жълтеница

Пожълтяване на кожата или бялото на очите, сърбящи длани или ходила, са симптоми на жълтеница. Симптомите на жълтеница са чести при пациенти с рак на панкреаса, тъй като дори тумори с малки размери могат да блокират жлъчните пътища. Когато каналът е блокиран, жлъчката се натрупва и това е причината за тези класически симптоми.

Промени в апетита и вкуса

Много панкреатични пациенти съобщават, че дори месеци или една година преди да бъдат диагностицирани, апетитът им е значително намален и че са се чувствали напълно сити, дори след консумиране на много малко храна. Те също отчитат промяна във вкусовете, особено по отношение  употребата на алкохол или кофеин, както и че дори им се гади, въпреки, че преди това са ги ползвали. След казаното не е изненадващо и загубата на тегло също да е симптом.

Промени в изпражненията

Изпражнения, които са или много тъмни, или много светли и бледи, плаващи и миришещи могат едновременно да покажат появата на рак на панкреаса. Бледите, плаващи изпражненията идват от излишък на мазнини, тъй като тялото вече не е в състояние да преработи ефективно мазнините с компрометиран панкреас. Тъмните изпражнения са в резултат на кървене на червата, друг симптом на рак на панкреаса.

Ако някой има тези симптоми е добра идея да отиде на лекар и да си направи изследвания, за да види какво се случва. Както при всяка друга форма на рак, ранното откриване и лечение повишава шансовете за удължаване продължителността на живота, след като диагнозата е поставена.

 

Автор: Sandeep Godiyal

Източник: http://blogs.naturalnews.com/warning-signs-pancreatic-cancer/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *