Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак и милиони хора по целия свят са диагностицирани с него всяка година. Той може да приеме формата на базален или плоскоклетъчен карцином или меланом, рядката форма на рак на кожата, но също и най-смъртоносната. Той също може да бъде навсякъде по тялото, а не само на ръцете, краката и гърба, както много хора мислят. Добрата новина е, че той е лечим, ако бъде диагностициран в ранен етап. По-долу са няколко признака, които могат да ви помогнат да решите дали бенка или пигмент трябва да се провери от здравен специалист.

Асиметрия

Вашaта бенка или мястото, което ви притеснява е симетрично, ако мислено го разделите на две и двете страни са огледални образи една на друга. Ако районът е асиметричен или несиметричен, това може да бъде ранен предупредителен знак, че е рак.

Граница

Проверете границата на мястото, което ви притеснява. Ако границата или края на петното е добре дефинирано и ясно, това е знак, че е доброкачествен. Ако, обаче, границата е неправилна, има накривени ръбове или просто недобре дефинирани, това е още един знак, че трябва да отидете при здравен специалист веднага да ги провери.

Оцветяване

Ако бенката е един цвят – обикновено тъмно кафяв – това е нормално. От друга страна, ако бенките имат цвят, който варира или имат различни цветове – като сини, червени, бели, или черни – това също е причина да се направи среща с лекар незабавно, за по-нататъшно разглеждане.

Диаметър

Размер на бенката или на мястото също е важно – по принцип здравите области трябва да бъдат по-малки, отколкото гумичката на молив. Областите, които са по-големи от това – или район, който е нараснал, от последния път, когато е бил проверен – също трябва да бъде проверен незабавно. Като цяло, меланомите са по-големи от шест милиметра в диаметър.

Промяна

Дори ако нямате симптоми като тези, посочени по-горе, ако петно ​​или бенка започва да се променя –  расте, променя цвета  или формата си, добавя цвят – това е друг знак, който изисква по-нататъшен медицински преглед и възможно тестване.

Ракът на кожата отнема живота на много хора всяка година.  Избягването на Слънцето през най-горещите часове на деня и носенето на защитно облекло са добри начини да се избегне това. Добре е да се знаят петте предупредителни признаци на рак, които трябва да бъдат проверени възможно най-скоро, тъй като ранното начало на лечението е свързано с по-високи ставки за оцеляване и по-добра прогноза.

 

Автор:  Sandeep Godiyal

Източник: http://blogs.naturalnews.com/5-warning-signs-skin-cancer-ignore/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *