(NaturalNews)

Колко пъти сте чували, „Няма да ям това. Това е отвратително!“ Може би децата ви са малко по-учтиви за това, но все пак, има много деца, които обявяват война на масата за вечеря, когато им се каже да ядат храната, която не харесват. Твърде често, нетърпеливите родители се предават и позволяват на децата си да ядат това, което искат, мислейки си, че нещо е по-добре от нищо. Тъжното е, че претенциозните деца вероятно не биха правили лош избор на храна, ако единственото, което винаги им се е предлагало е било наистина здравословна диета, пълна със зеленчуци и плодове.

Ако Вие сте родител на малко дете, важно е да знаете, че вкусовете им се променят с израстването и по време на младежките им години. Вкусове и текстури, както и изгледът на храните ще определят тяхната реакция. Но ако храните децата си с нездравословна храна или им позволявате да ядат стандартната храна в училище или детската градина, това ще се отрази на техните хранителни предпочитания.

Битката за надмощие за храна с децата е битка, която ще загубите – по един или друг начин. В крайна сметка, те решават какво попада в устата им. Ако искате да се сложи край на тази битка, трябва да решите да извървите целия път. Спрете да се карате за храната и напълно спрете да ги храните с всичко друго, освен с най-добрите плътни на хранителни вещества храни.

Как да се сложи край на хранителните битки

Първа стъпка: почистете къщата. Изхвърлете преработените, нездравословните храни. Отървете се от всички храни с изкуствени аромати, оцветители, консерванти, ГМО, мононатриев глутамат (MSG), транс мазнини, високо фруктозен царевичен сироп и конвенционална захар. Нека децата ви знаят, че това е решение, което правите за цялото семейство, че искате да подобрите собственото си здраве. Не забравяйте, че ние моделираме поведението на нашите деца.

Втора стъпка: запасете се със здравословни храни. Купете висококачествени, пресни храни, които са добри на вкус. Направете списък на всички здравословни храни, които детето ви яде. Първоначално включвайте колкото се може повече от тези храни в менюто. Не спорете с децата си, когато не приключат храната си. Просто им кажете, че запазвате тази храна и, че е на разположение, ако са гладни преди следващото им хранене. Придържайте се към вашето решение. Без леки закуски! Ако не са завършили обяда си, дайте им вечеря, както е планирано. Без аргументи. Без караници. Ако ядат храната си, предложете им здравословна лека закуска няколко часа по-късно, като пресни плодове.

Ако има храни, които детето ви наистина мрази, уважавайте техните вкусове и не се опитвайте да ги принуждавате. Оставете ги извън менюто за сега и ги въведете отново по-късно.

Включете децата си в планирането на седмичното меню и приготвянето на храна. Ако отглеждате храна в градината, дайте им техен собствен ред за засаждане на храна. Когато децата са замесени, много по-вероятно е да оценяват тяхната храна. Ако можете, отглеждайте собствената  храна с децата си!

Има генетичен компонент в предпочитанията за храна

Проучвания с близнаци са доказали, че има генетичен компонент в предпочитанията на храна, който се показва чрез вродени предпочитания към храни, особено плодове, зеленчуци и протеинови храни. Околната среда играе голяма роля с нишестени храни и леки закуски. Ако има определени храни, които детето ви не обича, търсете сходности в тези храни. Горчиви ли са? Пикантни? Сладки? (не е много вероятно!) Ако има модел, това може да се дължи на вкусовете им, а не на упорит нрав.

Последно, но не на последно място, не се страхувайте да добавите малко допълнителни хранителни вещества по време на прехода към здравословното хранене. Можете да добавяте добър хранителен прах към шейкове, който ще даде на детето ви хранителните вещества, от които той или тя се нуждаят за оптимално здраве.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Kali Sinclair

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *