Въпреки годините на лоши отзиви в пресата за вредния ефект на слънцето със мощните му ултравиолетови лъчи, като UVA и UVB, сега изследователите сочат към многото му ползи – умствени и физически. Излагането на слънце е необходимо за добро здраве. Дори и предимствата, предлагани от заместители, като например добавки с витамин D, не се обработват толкова добре от тялото, като естественото излагане на слънце.

Многото ползи от излагане на слънце

В един от последните броеве на Дермато-Ендокринология, изследователите установили, че ползите от излагане на слънце отиват значително отвъд производството на витамин D. Разбира се, този витамин е важен за организма, но има многобройни ползи за организма, които правят разумното излагане на слънце задължително за продължаване на доброто здраве.

  • облекчаване на болка от хронични заболявания като фибромиалгия и диабет
  • защита срещу получаване на меланома и намаляване на процента на смъртност от нея
  • лечение на кожни заболявания, като псориазис, склеродермия, витилиго и други
  • подобрена функция на кожата като бариера
  • лечение на сезонно афективно разстройство (SAD)
  • лечение на жълтеница при малки бебета
  • подобряване на настроението и енергията чрез освобождаване на ендорфини

 

Витамин D3 обяснен

За разлика от разпространеното мнение относно витамин D, излаганетo на слънце не води до незабавното му призводство. Вместо това, тялото произвежда хормон, който е мастно-разтворим стероид. Този естествен стероид се образува, когато кожата е изложена на слънце, тъй като превръща лъчите в дериват на холестерол. След това тялото го преобразува във витамин D. Този процес не е мигновен, тъй като може да отнеме до 48 часа за тялото, за да го превърне във витамин D преди нивата на този хранителен елемент да са очевидни в кръвния поток.

Митът за слънцезащитните продукти

Всички здравни експерти са съгласни, че използването на слънцезащитните продукти е наложително, за да се предотвратят слънчеви изгаряния. Един от най-популярните начини за това е като се използват големи количества слънцезащитни продукти, съдържащи съставки, които са предназначени за блокиране на слънчевите лъчи в продължение на определен период от време и при определени обстоятелства. Много от съставките на тези слънцезащитни продукти, обаче, са вредни химични вещества, които са канцерогенни. Тъй като тези химикали се прилагат директно върху кожата, която след това ги абсорбира бързо, рисковете от развитие на рак на кожата, като например меланом, се увеличава драстично.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×