Захар

(NaturalNews)

Опасностите на захарта за оралното здраве са често документирани. Нейните странични ефекти върху теглото и затлъстяването, проблеми, които стават все по-чести, също се подчертават много в последните няколко десетилетия. А сега може да се добавят нови опасности към списъка на консумация на твърде много захар: сърдечно-съдови заболявания и рак.

Проучване разкрива изненадващи данни

Изследване, публикувано в началото на февруари 2014 г. в списание JAMA Internal Medicine посочва, че възрастните в САЩ консумират количества, които са по-високи от препоръчваните 10 процента от техните калории от храни и напитки с добавена допълнителна захар. Това поставя 71,4% от хората, които консумират това количество захар с повишен риск от смърт в резултат на сърдечно-съдови заболявания.

За да достигнат до това заключение учените изследват данни, събрани от Разглеждащо изследване за национално здраве и хранене (NHANES), за да сравнят данни за потреблението на захар с течение на времето и да определят влиянието и върху здравето. NHANES е огромно проучване от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), който се актуализира всяка година. В NHANES добавените захари се определят като такива, които не са естествени като тези в плодови сокове и плодове, а тези, които се добавят при обработватването на храните от производителите. Някои примери на тези храни са готовите за ядене зърнени закуски, плодови напитки, хляб, бонбони, зърнени и млечни десерти.

Постоянно увеличение на потреблението на захар

Изследваните данни показват зашеметяващ ръст в консумацията на добавени захари. Средният възрастен американец е получавал около 15,7% от калориите в диетата си от добавена захар между 1988 и 1994 г. Между 1999 и 2004 г. тази цифра е скочила до 16,8%, преди да спадне до 14,9% между годините 2005 и 2010 г. Най-скорошните данни, обаче, показват, че около 10 процента от американците консумират повече от 25 процента от своите калории от добавена захар.

Захарта се метаболизира по различен начин в сравнение с други храни

Видът захар, която се консумира прави разлика в здравето на тялото. Изследвания са показали, че фруктозата кара раковите клетки да метаболизират в по-бързи темпове в сравнение с другите видове захар, като глюкоза. Докато изследването използва панкреатични ракови клетки, за да се изследват последиците от различни захари, резултатите поставят под въпрос чувството, че двата вида захари могат да се използват взаимозаменяемо, без спорни различия.

Не е нова теория

Въпреки че възможността захарта да уврежда здравето, като например увеличаване на шансовете за заболяване от рак, е повдигната за пръв път преди близо 80 години, консумацията ѝ рядко се разглежда от програмите за рак днес.  Оказва се, че фруктозата е най-вредна от всички видове захар до този момент.

За най-добри резултати, добра идея е да следите приема на добавена захар в диетата. Консумирането на повече храни с естествени захари може да извърви дълъг път за задоволяване на копнежа за захар, без да компрометира здравето.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr.Sofiya

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×