коронавирус-пипала-вирус

COVID-19 е доказал отново и отново, че не е като всяко друго заболяване, с което се е сблъсквало обществото. Ново проучване показва, че предотвратяването на болестта ще бъде невероятно предизвикателство, тъй като инфекциите не дават на хората дългосрочен имунитет към болестта, както много се надяваха.

Това е според проучване, проведено наскоро от London’s Guy’s and St. Thomas’ National Health Service Foundation Trust. Изследователите изследвали имунния отговор при пациенти със заболяването и установили, че антителата, които те развиват, намаляват в рамките на няколко седмици след появата на симптомите. Това означава, че хората биха могли да се реинфектират след възстановяване от болестта.

Според проучването, 23 дни след появата на симптомите за първи път при пациенти, 60 процента са имали мощен отговор на антитела; 65 дни по-късно само 16,7 процента са получили този отговор. Антителата са протеините, които тялото ви прави, за да се пребори с инфекцията. Факт е, че тези, които са имали по-тежка инфекция, се радват на реакция на антитела, която е по-силна и продължава по-дълго.

Проучването разглежда 59 пациенти, които са тествали положително за заболяването, като по-голямата част от тях са мъже. Изследователите събират последователни проби от пациентите от ден първи до 94 дни след появата на симптомите им за първи път. Те също изследват 31 здравни работници, които доброволно се подложили на редовни тестове за антитела.

Изследователите отбелязват, че отговорът на антителата срещу COVID-19, който са открили, е подобен на този, наблюдаван при други видове човешки коронавируси, такива като сезонни коронавируси, свързани с обикновената настинка и SARS. При тези вируси антителата имат тенденция да избледняват за период от време, който може да бъде едва 12 седмици или 34 месеца след заразяването.

Това проучване не е само лоша новина за тези, които са страдали от болестта и се надяват да избегнат повторение; също така показва, че измислянето на ваксина може да бъде сложно, ако не и невъзможно. Дори и тези с тежки инфекции, които се радват на по-дълги реакции на антитела, все още виждат, че тези ефекти избледняват само за няколко месеца. Това може да означава най-малкото, че ако се разработи ваксина, тя ще трябва да се прилага често.

Д-р Мала Маини, експерт по вируси от Университетския колеж Лондон, каза за CNN, че проучването „предполага, че ваксините ще трябва да бъдат по-добри при предизвикване на високи нива на по-дълготрайни антитела, отколкото естествената инфекция или че може да се наложи повторение на дозите за поддържане на имунитета . „

Други изследвания показват подобни проблеми с антителата

Проучването в Англия е само най-новото доказателство, че заразването с COVID-19 не означава, че хората могат да са спокойни, ако вече веднъж са прекарали болестта. Проучване от Испания установи, че едва пет процента от населението там е имало коронавирусни антитела, въпреки че е имало значително огнище тази пролет. Освен това имунитетът им към болестта избледнял след само няколко седмици. Това означава, че 95 процента от населението на страната все още е податливо на вируса.

Проучването, което се проведе от април до юни, обхвана над 61 000 участници, което го направи най-голямото проучване от този вид до момента в Европа.

Проучването също заключава, че антителата в населението на Испания не са достатъчни за осигуряване на „имунитет на стадото“, което се случва, когато на популацията е разрешено определено количество излагане на вируса за изграждане на имунитет сред общото население.

Междувременно проучване в Китай, което сравнява антитела на 37 симптоматични пациенти с 37 асимптоматични такива, установява, че тези, които не са имали симптоми, са имали по-слаба реакция на антитела от тези, които са имали симптоми.

Много хора вече са изразили опасения относно потенциалните странични ефекти от бързата ваксина COVID-19, но това може да е спорен въпрос, ако ваксината не е в състояние да осигури на хората имунитет на заболяването.

Автор: Isabelle Z.

Източник: www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×