Ако някога сте се съмнявали, дали биологичната храна си струва по-високата цена, проучване, публикувано наскоро в JAMA Internal Medicine, трябва да ви успокои. В изследването френски изследователи показаха, че хората, които консумират биологични храни, имат 25% по-нисък риск от рак.

Изследването, проведено под ръководството на епидемиолога Джулия Боудри, разглежда диетите на близо 70 000 френски граждани, със средна възраст в средата на 40-те години. Доброволците били разделени на четири категории според честотата на хранене на 16 биологични продукта, включващи зеленчуци, плодове, риба, месо, готови ястия, подправки, хранителни добавки, растителни масла и други продукти.След средно време на проследяване от 4 ½ години изследователите са разгледали колко от участниците са развили някакъв вид рак. След сравняването на резултатите на доброволците, консумирали биологични храни, със случаите на рак, те успяват да определят, че тези, които са яли най-вече органична храна, са с 25% по-малка вероятност да развият рак, отколкото тези, които не са яли биологични храни. Когато става въпрос за специфични видове рак, групата, която е яла органични храни е 73% по-малко вероятно да продължи да развива неходжкинов лимфом и 21% по-малко вероятно да продължи развитието на постменопаузален рак на гърдата.

Може би е изкушаващо да се предположи, че групата, която е консумирала биологична храна, е по-здрава и вероятно е имала по-здравословна диета като цяло и това може да е отговорно за по-ниския риск от рак. Въпреки това, изследователите казват, че това просто не е вярно; дори и тези, които ядат диета с ниска до средно качество, но са избрали биологични продукти, се радват на намаления риск от рак.

Авторите заключават, че ако констатациите бъдат потвърдени, насърчаването на потреблението на органични храни за обществото може да послужи като добра стратегия срещу рака.

Пестицидите отдавна са свързани с рака

Съавтор на коментара, публикуван заедно с изследването, Harvard T.H. Chan School of Public Health, доц. Д-р Хорхе Чаваро, нарече констатациите „невероятно важни“ и посочи, че те са в съответствие с Международната агенция за изследване на рака, по отношение на това, че пестицидите причиняват рак при хората.

Резултатите от проучването се подкрепят, но има и други проучвания, които показват отрицателна връзка между потреблението на биологична храна и неходжкинов лимфом, по-специално.

Фирми като „Монсанто“ отдавна са настоявали, че техните продукти не причиняват неходжкинов лимфом. През август обаче на Монсанто му беше наредено да заплати на човек, който е боледувал от заболяването, 289 млн. долара. Монсанто са изправени пред съдебни дела от името на безброй други раково болни, които са развили болестта при излагане на глифозат.

Да, био храната си струва

Въпреки че проучването не оставя никакви въпроси без отговор, авторите смятат, че отрицателната връзка между консумацията на биологични храни и риска от рак идва от „значителното“ намаляване на експозицията на замърсяване, което се случва, когато хората заменят конвенционалната храна с органична такава.

Защитниците на конвенционалното селско стопанство и тези, които печелят от пестициди, естествено твърдят, че проучването е било недостатъчно. През последното десетилетие производството на биологични храни се е увеличило повече от два пъти. Миналата година Асоциацията за биологична търговия съобщи, че биологичните храни съставляват 5,5% от цялата храна, продавана в САЩ. Въпреки че повече хора правят този здравословен избор, е ясно, че трябва да се постигне повече напредък в разпространението на ползите от избора на така наречената Био или Органична храна.

 

Автор: Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×