(NaturalNews)

Какво щеше да стане, ако имаше начин за безопасно и ефективно лечение на ревматоиден артрит, без необходимостта от фармацевтични лекарства? Добрата новина е, че има такъв начин и изследователи от Медицински Център Нирмала в Керала, Индия, са написали всичко за него в документ, който са публикували през 2012 г. в сп. Изследване на фитотерапия.

Веществото е известно като куркумин и това е основната активна съставка в подправката куркума. Изследователи от Центъра открили, че тя работи по-добре от диклофенак натрий, известен още като Волтарен, при облекчаване на болката при пациенти с ревматоиден артрит. А най-хубавото е, че за разлика от диклофенак натрий, куркуминът не предизвиква никакви вредни странични ефекти.

За изследването 45 пациенти, диагностицирани с РА се поставят в една от три групи. Първата група получава 500 милиграма куркумин, втората група получава 50 мг диклофенак натрий и третата група получава заедно, както куркумин така и диклофенак натрий. Всеки пациент е оценен с помощта на стандартния Рейтинг за Активност на Заболяването или DAS, както и критерии на Американския Колеж по Ревматология (ACR) за оценка на болката от ревматоиден артрит.

Въз основа на изследванията пациентите във всички три групи изпитват значителни промени в съответния рейтинг за активност на заболяването, като резултат на лечението. Но пациентите в групата само с куркумин изпитват най-драстични подобрения в DAS, както и резултатите от ACR, с  резултати, изключително по-високи от постигнатите в  групата само с диклофенак натрий.

Още по-значителни са съответните лечебни резултати от гледна точка на разпространението на нежелани събития. Пациентите в групата само с диклофенак натрий и групата с диклофенак натрий плюс куркумин са имали някаква степен на неблагоприятни събития, а пациентите в групата само с куркумин не са изпитали каквито и да е нежелани събития.

„Нашето изследване предоставя първото доказателство за безопасността и превъзходството на лечение с куркумин при пациенти с активен ревматоиден артрит и подчертава необходимостта от бъдещи мащабни проучвания за валидиране на тези находки при пациенти с ревматоиден артрит и други артритни състояния“, пишат авторите в тяхното резюме.

Куркуминът работи за лечение на ревматоиден артрит, като естествено ликвидира ставните възпаления

Въпреки, че това специално проучване не навлиза в големи подробности за това как работи куркумина за лечение на РА, сродни научни изследвания осигуряват по-добра представа. Например, Фондацията Удължаване на Живота (LEF) публикува  цялостен доклад през 2012 г., който обсъжда ставни възпаления, както и ролята  за лечение, която може да играе куркуминът.

Множество проучвания през годините са потвърдили противовъзпалителната ефикасност на куркумина, а по-скорошно проучване определя ревматоиден артрит и свързаните с него симптоми като основна цел на терапията с куркумин. Например, преглед от 2008 г., публикуван в списание Молекулярно Хранене и Хранително Изследване, установил, че куркуминът е способен да облекчи всички цели, насърчаващи възпаление в организма, докато фармацевтичните хапчета обикновено са единично-целенасочени.

Докладът на фондацията LEF обяснява: „Мястото, където куркуминът наистина прави впечатление е прякото потискане на възпалението, което стои в основата не само на ревматоиден артрит, но и на повечето от хроничните заболявания на стареенето, които рано или късно измъчват всички ни“. „Способността на куркумина да потушава безопасно възпаление по такъв широкоспектърен начин го прави неустоима тема сред изследователите против стареене.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *