(NaturalNews)

Зависимостта ви от кафе може да ви лиши от така необходимия сън през нощта, особено ако пиете чаша кафе в късния следобед или привечер. Ново проучване, публикувано наскоро в Списание по Медицина за Клинично Спане констатира, че хората, които консумират дори само една чаша кафе след обяд може да губят до един час сън всяка нощ, като това ги оставя без сили и лишени от сън следващия ден.
За изследването, д-р Кристофър Дрейк, Ph.D., изследовател в Изследователски Център за Нарушения на Съня Хенри Форд и доцент по психиатрия и поведенчески невронауки в Университет Уейн Стейт в Детройт, Мичиган, изследвал ефектите на кофеина върху 12 лица, считани, че имат нормални и здрави модели за спане. На всеки участник са били давани три кофеинови хапчета дневно в продължение на четири дни, които е трябвало да бъдат вземани на редовни интервали от едно хапче шест часа преди лягане, друго три часа преди лягане и последното точно преди да се заспи.

Според проучването, две от хапчетата са плацебо, което означава, че не съдържат кофеин, а третото, съдържащо 400 милиграма (мг) кофеин или груб еквивалент на две до три чаши кафе. На един от четирите дни, всичките три от хапчетата са плацебо, но участниците не знаят кой ден е това, нито са знаели кои хапчета съдържали кофеин другите дни. И по време на периода от проучването, на всички от участниците е било казано да водят личен дневник за съня и също така са се наблюдавали със специални монитори в дома.

В края на проучването, изследователите събират данните и установяват, че приемът на кофеин в следобедните часове може да наруши нормалните модели на съня, тъй като неговите ефекти могат да продължат до шест часа след консумацията. Дори и сред онези, които обикновено спят добре, дори когато пият кафе сутрин, консумирането на кофеин в следобедните часове е било открито, че има вредно въздействие върху съня им, които дори не могат да забележят, освен че като цяло са по-уморени.

„Пиенето на голяма чаша кафе на път за вкъщи от работа може да доведе до негативни последици за съня, също както ако някой трябва да консумира кофеин, близо до часовете за лягане,“ заявява д-р Дрейк, който също е в борда на директорите на Обществото за Изследване на Съня, в прессъобщение след публикуване на проучването. „Хората са по-малко склонни да открият разрушителните ефекти на кофеина върху съня, когато се приема в следобедните часове.“

Телата на някои хора отнемат много по-дълго време, за да обработят кофеина, отколкото на други

Констатациите се изравняват с предишни изследвания на кофеина, включително проучване от 2012 г., с участието на студенти, които са установили, че кофеинът може да се задържи в системите на хората в продължение на много часове след консумация. Докато някои хора могат да бъдат в състояние да го изчистят от своите системи само за няколко часа, много други са склонни да чувстват неговите ефекти и през вечерта, което се оказва, че пречи на нормалните им цикли на сън.

„Специалистите по съня винаги са подозирали, че кофеинът може да наруши съня дълго след консумация“, казва д-р М. Safwan Badr, MD, президент на Американската Академия по Медицина на Съня. „Това изследване предоставя обективни доказателства в подкрепа на общата препоръка, че избягването на кофеин в късния следобед и през нощта е от полза за съня.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×