(NaturalNews)

Повечето хора ги виждат като гаранция за безопасност срещу вредните патогени, но антибактериалните химикали, които често се добавят към сапуни, пасти за зъби и различни други продукти за лична хигиена може да ви разболяват. Едно ново проучване от Южна Корея е установило, че популярната антибактериална добавки, триклозан, насърчава ефекти на рак, ин витро и ин виво, констатация, която може да има значително значение за хората.

За своите изследвания Кюнг-Чул Чой и колеги от Националния Университет Чунгбук и Изследователския Институт по Бионаука и Биотехнология на Корея са разгледали как се отразява триклозана на хормоналната система. Известен разрушител на хормоните, триклозанът е показан в предишни изследвания, че имитира феминизиращия хормон естроген, който от своя страна променя нормалното производство и експресията на други хормони като тестостерон.

Като резултат, изглежда, че триклозанът вади ендокринната система от равновесие, което води до анормални клетъчни израстъци. Особено при жените, триклозанът изглежда задейства растежа на ракови клетки на гърдата, което води до образуването по злокачествени тумори. Това е доказано както в клетъчни проби, така и при живи мишки, като ракови клетки на гърдата са показани, че процъфтяват в присъствието по триклозан.

След сравнение на модели на честота и прогресия на растеж на рак на гърдата и в двете проби клетки и мишки, някои от които са били изложени на триклозан,  става ясно, че химикалът подтиква анормална клетъчна пролиферация. А фактът, че триклозанът се биоакумулира в организма с течение на времето, прави неговата заплаха още по-силно изразена.

„Въпреки че дозите на ендокринните разрушителни съединения бяха малко високи, ние направихме това, за да имитираме ефектите на ежедневното излагане, както и натрупването в тялото, поради продължителната експозиция, едновременно при опити с животни“, заяви Чой. „Следователно, излагането на ендокринните разрушители може значително да увеличи риска от развитие на рак на гърдата и влияе негативно върху здравето на хората“, пише той и другите в техния доклад.

Октилфенолът усилва канцерогенните ефекти на триклозана

Екипът също така е идентифицирал друг антибактериален химикал, октилфенол, който проявява подобни раково-стимулиращи въздействия. Въпреки, че е по-малко известен от триклозана, октилфенолът е бил показан, че работи в съчетание с триклозана за усилване на растежа и разпространението на раковите клетки, илюстрирайки огромните опасности, свързани с тези широко срещани химикали.

„Изследванията показват, че двата ендокринни разрушителя – триклозан, антимикробна съставка в много продукти, включително сапуни, козметика и дъски за рязане; и октилфенолът, който е в някои бои, пестициди и пластмаси – са натрупани в околната среда“, обяснява ScienceDaily.com. „Освен това, според сведенията, триклозанът е в урината на около 75 процента от американците.“

Потребителски групи, като Отвъд Пестициди и Работната Група за Околната Среда (EWG), повишават информираността за опасностите от триклозана в продължение на години, като подчертават статута им като известни химикали, разрушители на ендокринната система (EDC) и настояват за тяхното отстраняване от продуктите за лична хигиена. Но много търговски продукти все още ги съдържат, ето защо потребителите трябва да се пазят от тях.

„Проучванията свързват все повече триклозана и химичния му братовчед триклокарбан с редица неблагоприятни последици за здравето и околната среда, от дразнене на кожата, ендокринни нарушения, бактериална и сложна антибиотична резистентност, до замърсяване на водата и отрицателното им въздействие върху деликатните водни екосистеми“ обясняват от Отвъд Пестициди.

За извлечение на английски от това последно проучване, свързващо триклозана и октилфенола с рак на гърдата, посетете следната страница:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx5000156

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×