Пластмасов-модел-на-мозък

„Това е мозъкът ви … а това е вашият мозък на дивана,“ е подходът за подчертаване на вредните ефекти, които оказва бездействието върху нашите мозъци и сърца, на д-р Патрик Мюлер, асоцииран професор по физиология в Университета Уейн Съейт.
Едно скорошно изследване, публикувано в Списание по Сравнителна Неврология, показва, че бездействието (не само активността, както се смяташе досега) може да промени формата на невроните в мозъка ни, индикация, която може да направи залежалите по диваните по-чувствителни към дразнители. Тази чувствителност може да разстрои нервната система до такава степен, която води до повишен риск от сърдечно-съдови проблеми.

По-конкретно, били са отбелязвани промените в мозъка на плъхове; тези, които са оценени след редовна дейност, запазват тяхната първоначална структура и невроните на мозъка, но на тези, които са били неактивни, покълват разклонения, наподобяващи пипала. Докато тези разклонения са нормален начин за свързване на здравите неврони, плъховете които са били неактивни в това проучване, са имали повече от типичния размер от тях, което предполага, че заседналият начин на живот може да доведе до напрежение в нервната система. Такава „свръхактивност на симпатиковата нервна система може да доведе до сърдечно-съдови заболявания„, казва д-р Мюлер.

Заседналият начин на живот, а не само активният, променя мозъците ни

„Това откритие е важно, защото увеличава нашето разбиране за това как на клетъчно ниво, бездействието увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания“, добавя д-р Мюлер.

Освен това, то е важно, защото преди около 20 години, по-голямата част от учените смятаха, че зрелостта бележи времето, в което нашите мозъци стават „фиксирани“. Това означава, че след като настъпи зряла възраст, вярата беше, че не сме в състояние да създаваме нови мозъчни клетки или да променяме формата им. Въпреки това през годините след това, проучвания са показали, че упражненията играят роля в подпомагането на мозъка да расте. Това проучване, обаче, хвърля светлина върху последиците от заседналия начин на живот.

Друго изследване показва, че около 60 процента от американците не получават препоръчителните количества физическа активност и шокиращо 25 процента от възрастните дори не са активни изобщо.

Това изследване за пореден път потвърждава важността, която има активният начин на живот за запазването на телата ни здрави и силни. Трябва да сме наясно с това всеки ден.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×