Въпреки, че човешкото тяло се състои от 10 пъти повече бактерии отколкото човешки клетки, основната медицина и неподозиращото общество продължава да убива бактериите, които изграждат тялото, чрез безразборно използване на антибиотици и антибактериални продукти. Междувременно, проучвания показват, че много от здравословните проблеми, с които се сблъсква съвременното ни общество се създават от вреди, причинени на вътрешната ни флора. В същото време други проучвания, заедно с човешкия опит, показват ползи за здравето, които идват от обръщане на тези щети чрез консумация на ферментирали храни.

Човешкото тяло се състои от около 10 трилиона човешки клетки и 100 трилиона бактерии, което означава, че ние всъщност сме по-скоро сбор от бактерии, отколкото сме хора. Въпреки това много продукти, които обикновено се използват днес за почистване и лична хигиена (например антибактериални средства за дезинфекция на ръце), както и антибиотици и пълни с химикали храни унищожават бактериите, които ни държат здрави и ни правят това, което сме.

Преди параноята над бактериите и включването на пастьоризацията всички традиционни култури не само, че са оцелели въпреки бактериите, но действително са процъфтявали чрез използване на бактерии (макар и несъзнателно) за създаване на здравословни, ферментирали храни. Тези ферментирали храни, не само че са позволявали на традиционните култури без охлаждане да съхраняват храни за времето, когато храната не е в изобилие, но са им помогнали и да остават здрави и силни, като поддържат вътрешната си флора балансирана и следователно силна имунна система.

Ферментиралите храни са ключът към добра чревна флора

Днес има възраждане на интереса към ферментиралите храни. Това е мания, която се разраства сред тези, които търсят по-здравословни възможности за диета и последните проучвания подкрепят това, което се знае от опит от феновете на ферментирали храни: ферментиралата храна е здравословна храна! Изследвания са показали, че редовната консумация на ферментирали храни може не само да поправи храносмилателни проблеми, но също така има положителен ефект върху сърдечно-съдови заболявания, артрит, затлъстяване, заболяване на венците, настроение и други.

Въпреки че много хора асоциират ферментиралите храни само с мляко и млечни продукти като кисело мляко, кефир и сирене, има още много да учат, защото разнообразието от ферментирали храни е безкрайно. От по-традиционното немско кисело зеле, виетнамско кимчи и заквасени хлябове, до по-необичайни смеси като ферментирало цвекло с чесън и сирена, произведени от ядки, има неограничени начини да се добавят тези прости, здравословни храни към нашите диети.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sue Woledge

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×