Женшен-бели-дробове

Общоизвестно е днес, че пушенето причинява рак на белите дробове, но има и много случаи на рак на белия дроб, диагностициран при хора, които никога не са пушили през живота си. Така че, ако те не са пушили никога, бихме могли да попитаме, какво е причинило рака на белия дроб. Проучвания показват, че може да бъде толкова просто, колкото начина, по който си приготвят храна.

Неоспоримата връзка между тютюнопушенето и рака на белия дроб е доказана преди много години и опасностите от тютюнопушенето са в общественото съзнание в продължение на десетилетия. Въпреки това, докато ракът на белия дроб е често срещан сред пушачите, също така редовно се диагностицира при тези, които никога не са пушели, което е довело до обширни изследвания на пациентите с белодробен карцином, в опит да се открият други фактори, които могат да повишат риска от рак на белите дробове.

Статистиката показва, че процентът на рак на белите дробове при непушачите в световен мащаб е много по-висок при жените, отколкото при мъжете и китайските жени имат изключително висок процент на рак на белия дроб, въпреки че тези, които пушат са относително по-малко в сравнение със западните жени. Поради това през последните години в Китай са били завършени няколко проучвания в опит да се идентифицират потенциалните причини за рак на белите дробове при непушачите.

Димът от пърженето на храната причинява рак на белия дроб

Това което са открили изследователи е, че начинът, по който китайците приготвят храната си е вероятната причина за заболяването. За да бъдем по-конкретни пърженето на храната и изпаренията, отделяни от тази храна по време на готвене, изглежда, е причината за високите проценти на рак на белия дроб при китайските жени. Доказателствата сочат, че вдишването на изпаренията, докато се разбърква пържената храна могат да причинят рак на белите дробове при непушачите и да създадат още по-висок риск от рак на белите дробове при тези, които пушат.

Пържената храна е традиционна в азиатските страни и се счита от мнозина за един от най-здравословните начини да се готви храна, тъй като храната се подлага на висока температура само за кратко време. Това оставя зеленчуците по твърди и по-малко „варени“, отколкото много други методи, но докато пържените ястия могат да бъдат по-здравословни за тези, които ги ядат, доказателствата сочат към повишен риск от рак на белия дроб за тези, които ги готвят.

Едно проучване се фокусира върху дима, който се отделя при разбъркване на месото по време на пържене, докато други са се фокусирали върху изпаренията от видовете олио, използвано за приготвяне на храната. Макар че тези проучвания показват, че готвенето на пържени храни е много реален риск по отношение на рак на белите дробове, те не са достигнали до конкретни заключения за това кои храни представляват риск за тези, които ги готвят. Все пак има някои доказателства, че по-специално изпаренията, освободени от рапично олио могат да бъдат повод за безпокойство.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sue Woledge

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×