пчелен-прашец-зърна

Повечето хора са запознати с меда и многото му ползи за здравето; но малко хора знаят за друг продукт от пчелите, наречен пчелен прашец. Както подсказва името му, този продукт се произвежда от събрания от пчелите полен, който след това образува гранули, след като се смеси със слюнката им. Може да не звучи много апетитно, но има сладък и леко флорален вкус, който ще ви хареса.

Всяка гранула от пчелен прашец съдържа аминокиселини, витамини, мастни киселини и минерали, които са необходими за различни телесни функции. Това прави пчелния прашец една от най-пълните суперхрани, така че ако страдате от хранителни недостатъци, този продукт може да запълни празнините. Тези хранителни вещества допринасят за многобройните полезни свойства на пчелния прашец, които включват следното:

 • Съдържа големи количества протеин – съдържанието на протеини в пчелния прашец надхвърля съдържанието му в говеждо месо, яйца или сирене с еднакво тегло. Освен това, тези протеини се намират като свободни аминокиселини, които тялото може лесно да използва, дори и при липса на ензими за разграждане на протеините.
 • Намалява възпалението – пчелният прашец е богат на флавоноиди като кверцетин, известни с техните противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че способността на пчелния прашец да намали възпалението е сравнима с тази на конвенционалните противовъзпалителни лекарства.
 • Облекчава алергиите – един от традиционните начини на употреба на пчелен прашец е като естествено средство за лечение на алергии. Анти-алергичните ефекти идват то това. че може да намали количеството хистамин, произвеждан от мастоцитите, като отговор на алергените.
 • Защита от рак – последни проучвания показват, че пчелният прашец значително потиска растежа на туморите и убива раковите клетки. За съжаление, няма много информация за това как работи.
 • Повишава метаболизма и енергията – поради високото си съдържание на протеини, храненето с пчелен прашец също подобрява обмяната на веществата, която се влошава при хора с недостиг на белтъчини. В резултат на подобрения метаболизъм тялото ще има и по-високи нива на енергия, които може да използва. Освен това, пчелният прашец увеличава мускулната маса чрез възстановяване на протеина, който е изгубен.
 • Елиминира вредните бактерии – пчелният прашец съдържа естествено срещащ се антибиотик, който е ефективен срещу Salmonella и други бактериални щамове.
 • Увеличава плодовитостта – ако имате проблеми със зачеването на дете, тогава може да се възползвате от яденето на пчелен прашец. Установено е, че усилва плодовитостта чрез стимулиране на функцията на яйчниците. Освен това, пчелният прашец подобрява оцеляването на яйцата през инкубационната фаза, така че да може да продължи бременността.
 • Подобрява състоянието на кожата – пчелният прашец има големи количества антиоксиданти, които могат да неутрализират свободните радикали, причинени от ултравиолетовите лъчи на Слънцето или експозицията на токсини от околната среда. Чрез редовното ядене на пчелен прашец можете да предотвратите образуването на бръчки и фини линии. Нещо повече, мощните му антибактериални свойства също предотвратяват акнето и спомагат за заздравяването на раните.

Как да приемате пчелен прашец

Ако искате да се насладите на ползите от пчелния прашец, започнете с яденето на 1/4 до 1/2 чаена лъжичка на ден. Най-добре е да не го приготвяте с храната, тъй като топлината може да денатурира някои от полезните му компоненти. Едно добро нещо за пчелния прашец е, че можете лесно да го включите в храни, които обикновено ядете. Някои от начините, по които можете да го включите в диетата си, са следните:

 • Поръсете върху кисело мляко, зърнени храни или овесени ядки
 • Добавете го към домашни лакомства
 • добавяйте в смутита
 • Гарнирайте тъмния шоколад с него
 • Поръсете върху хляба си

Автор: Ellaine Castillo

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×