Чипс

(NaturalNews) В продължение на много десетилетия ни е казвана много дезинформация за храните, които ядем и кои от тях са здравословни или не.

Например, от началото на 20 век ни е казвано, че свинската мас е нездравословно вещество, което следва да бъде заменено с растителни масла.

Еми, познайте какво? Истината е почти обратното. Вярно е, че приемът на свинска мас трябва да бъде ограничен, но според нови изследвания, пърженето на храни в свинска мас е далеч по-здравословно, отколкото в повечето растителни масла.

Всъщност когато се нагряват до температура на пържене, много растителни масла, всъщност, образуват токсични вещества, които могат да доведат до редица сериозни здравословни проблеми, включително рак, деменция и болест на сърцето.

Професор Мартин Грутвелд от университета Дьо Монтфорт в Лестър, чиято научна област е био-аналитична химия и химична патология, е бил помолен наскоро да проведе проучване, за да определи кои масла за готвене са най-здравословни.

Неговите открития оспорват общата мъдрост по отношение употребата на наситени мазнини в сравнение с полиненаситени мазнини. Отдавна ни е казвано, че полиненаситените мазнини, като тези, намерени в слънчогледово олио, например, са по-здравословни, отколкото наситените мазнини, открити в масло и свинска мас.

От една статия е публикувана на интернет страницата на университета Дьо Монтфорт:

Когато мазнини и олио се нагряват, молекулярната структура се променя, произвеждайки химикали, наречени алдехиди, които могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания и рак.

Екипът на професор Грутвелд открива, че слънчогледовото и царевично олио произвеждат алдехиди при нива 20 пъти по-високи от препоръчаните от Световната здравна организация.

Грутвелд и неговия екип установили, че храни, приготвени в рапично олио, масло, гъша мас или зехтин, произвеждат далеч по-малко от токсичните алдехиди, намерени в слънчогледово олио, царевично олио и други често използвани растителни масла.

И така, как свинската мас получава лошата репутация?

Свинската мас е само една от храните, за които сме били предупредени, и както с много уж „нездравословни“ храни, истинската причина е, че някой иска да ни продаде заместител.

В случая на свинската мас, бяхме лъгани от Procter & Gamble, които искаха да продадат своя нов продукт – Crisco – който е измислен в лаборатория през 1907.

Кратката версия на историята е това:

През 1906 г., беше публикуван романа на Ъптън Синклер, Джунглата. Книгата беше донякъде сензационно излагане на месната индустрия и условията в кланиците на Чикаго. Технически това е художествена литература, но описанието му за работници, попадащи в кипящи каци свинска мас, бе достатъчна, за да обърне сериозно стомасите.

Все пак, въпреки отвращението на обществеността от мисълта за ядене на свинска мас, след прочитане на книгата, на пазара не е имало надеждно средство за замяна, докато Procter & Gamble не започва търговията с растителна мазнина.

Компанията се е интересувала от намиране на начин да продава памучното масло, което е притежавала в огромни количества, тъй като пазарът на свещите, които е продавала се е свил поради изобретяването на електрическата крушка.

От NPR.com:

„През 1907 г. немският химик E.C. Кайзер се появи в седалището на Procter & Gamble в Синсинати с прекрасно изобретение. Това беше топка мазнина. Приличаше на свинска мас. Вареше се като свинска мас. Но не участваха прасета. Това беше хидрогенирано памучно масло.“

Чрез хитър маркетинг компанията е била в състояние да убеди една вече „погнусена“ общественост (поради книгата на Синклер), че продуктът, създаден от тяхната лаборатория, е бил чист и здравословен.

Procter & Gamble … стартира рекламна кампания, която накара хората да мислят за ужасните истории за свинската мас. Рекламите изтъкваха колко е била чиста и здравословна Crisco. Компанията опакова продукта в бяло и заяви „стомахът приветства Crisco.“

Останалото е история. През 1950-те години учените допълнително намаляват репутацията на свинската мас, като твърдят, че наситените мазнини причиняват сърдечно-съдови заболявания. До този момент свинската мас става широко отбягвана.

Поуката от цялата тази история е, че всеки път, когато ви се казва, че един продукт, произведен в лаборатория, е по-добър за вас, отколкото естествено вещество, което е било използвано в продължение на хиляди години, може да последва малко скептицизъм …

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Daniel Barker

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×