Понастоящем повечето от нас осъзнават опасностите за здравето от сиропа от царевица с високо съдържание на фруктоза и полагат всички усилия, за да го избегнат. Повечето хора, които се грижат за здравето, ще стоят далеч от подсладители като аспартам и сукралоза. Въпреки това, придържането към естествената захар не е толкова просто, колкото звучи, имайки предвид многото налични възможности. Какъв вид естествена захар е по-добре от гледна точка на здравето? Отговорът е сложен.

На първо място, важно е да се отбележи, че природната захар си е захар и всеки трябва да се стреми да намали приема на всеки вид захар, за да сведе до минимум риска от диабет тип 2, рак и други заболявания. Много просто, ако консумирате твърде много захар, тялото ви ще плати цената и няма значение дали идва от захарна тръстика, цвекло, кокосови орехи, кактуси или пчели.

Независимо от това, ще има случаи, когато трябва да използвате захар за рецепта, независимо дали това е десерт или нещо друго и може би ще се запитате кой е най-добрият тип, който да използвате. Ето една оценка на някои от най-популярните природни опции.

Бяла захар

Това е захарта, която повечето хора използват у дома за готвене и печене. Тя идва от рафиниране и преработка на захарна тръстика или цвекло. По време на този процес минералите и другите съединения, които оцветяват захарта, се изваждат, оставяйки рафинирана бяла захар зад себе си. Тя е силно преработена и без хранителна стойност.

Сурова захар

Суровата захар се прави като бялата захар, но процесът спира преди окончателното рафиниране, което й позволява да запази кафявия си нюанс.

Меласа / Кафява захар

Страничният продукт, който се създава, когато минералите и съединенията се извличат от рафинирана захар, се нарича меласа и тя се смесва отново с рафинирана бяла захар, за да се получи кафява захар. Следователно, тя има повече минерали и антиоксиданти, отколкото рафинираната бяла захар. Въпреки това, антиоксидантите, открити в меласата, са доста незначителни в сравнение с богатите на антиоксиданти храни като боровинки. Меласата съдържа хранителни вещества като магнезий, селен, желязо и калций, а черната меласа се счита за най-хранителния сорт.

Агаве

Агавеният сироп идва от сок от вид кактус, известен като агаве. След извличане на сока от кактус, той се филтрира и загрява, преди да се концентрира в сироп. Счита се за 1,5 пъти по-сладък от бялата захар, така че можете да използвате по-малко от него, за да получите същия общ вкус. Той съдържа много малки количества калций, магнезий и калий, а суровият органичен сорт е най-добрият. Агавето има много по-нисък гликемичния индекс, отколкото бялата захар, така че не е толкова вероятно да причини бързи инсулинови шпайкове, но трябва да имате предвид, че високото съдържание на фруктоза може да бъде проблематично. Тъй като фруктозата се метаболизира предимно от черния дроб, тя се счита за един от най-вредните видове захар.

Кокосова захар

Една от най-модерните захари в момента е кокосовата захар, която се получава чрез иваряването на сока от кокосовото палмово дърво в сироп и след това се суши и смила на фин прах. Той има по-нисък гликемичен индекс от рафинираната захар и запазва някои от хранителните вещества, открити в кокосовите орехи като калий, калций, цинк и желязо.

Пчелен мед

Това е нектар, който се събира от пчели, от цветя и относително високото съдържание на фруктоза го прави по-сладък от други избори. Това означава, че може да се нуждаете от по-малко от бялата захар, за да достигнете същото ниво на сладост. Освен това 17% водно съдържание означава, че директното заместване по тегло дава по-ниско съдържание на захар от бялата захар. Медът също се счита за по-добър избор поради неговата антимикробна сила – способността му да убива микроби не се среща в други видове захар. Избирайте суровия мед, когато е възможно, тъй като това е една от най-слабо обработените захари, които можете да получите.

Още веднъж, не забравяйте, че искате да сведете до минимум приема на всички видове захар. Може би е уместно да използвате мед, вместо царевичен сироп например, но не попадайте в капана на мисълта, че е безопасно да консумирате толкова, колкото искате – особено ако сте диабетик.

 

Автор: 

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *