червени-парливи-чушки-чушлета

Всеки трябва да се опита да добави червени, парливи чушки в диетата си. Не само, че те превръщат обикновената и дори скучна храна в буквално удоволствие, но консумирането на голямо количество от тях може да ви помогне да живеете по-здравословен и по-дълъг живот.

Плодовете на рода Capsicum са много популярни подправки, които произхождат от Мексико. Те са разпространи по целия свят, след като европейските търговци са го донесли през 16-ти век. Сега се прибавят към всички видове ястия.

Традиционните системи използват чушки и подправки за лечение на различни видове заболявания. Смята се, че ароматните хранителни съставки осигуряват необходимата храна за тялото, като по този начин удължават живота на човека, който ги консумира.

Много съвременни проучвания са изследвали ползите за здравето от яденето на червените парливи чушлета. Беше доказано, че пиперките и подправките съдържат множество химични съединения, които притежават различни полезни свойства, като антиоксидантни и антимикробни свойства.

Но само научноизследователска дейност от 2015 г. разглежда пиперките по отношение на дълголетието. Китайски учени твърдят, че яденето на голям брой пикантни пиперки намалява риска от ранна смърт.

Живейте по-дълго, като ядете много люти чушки

Университетът на Вермонт (UVM) проследява констатациите от китайското проучване. Там са прегледани резултати от национално проучване на повече от 16 000 американци, които доброволно претърпяли наблюдение на тяхното здраве и начин на живот за 23 години.

Участниците били групирани въз основа на количеството чушки, които са яли. Изследвани са и са сравнени изходните характеристики на всяка група.

Участниците, които са яли парливи чушки или т. нар. чили пепърс, се оказали по-млади хора от мъжки пол, или бели, или мексикански американци, женени. Те идват от групи с ниски доходи и не са добре образовани. Накрая, те също показват по-ниски нива на HDL холестерол.

Изследователите на UVM са насочили вниманието си към състоянието на здравето на участниците 19 години по-късно. След регистриране на броя на смъртните случаи, настъпили вследствие на последващите действия, те разглеждат конкретната причина за това, защо участникът е починал.

Те направили същото откритие като китайския изследователски екип от преди пет години: Хората, които ядяли чили чушки, живеят по-дълго. Освен това по-пикантната храна, показвала по-дълга продължителност на живота им и по-добро здраве.

Капсаицин, съединението, което прави чушките парливи и здравословни

Изследователите все още не са сигурни как точно парливите чушки са в състояние да предотвратят ранните смъртни случаи. Но те могат да направят добро предположение, и то е че има нещо общо с транзиторните рецепторни потенциали (TRP).

ТРП каналите са основните биологични рецептори за остри агенти, които придават пикантния вкус на храните. В чили чушките, основният окислителен агент е капсаицин.

Количеството на капсаицин в пиперките определя тяхната пикантност. И тъй като експериментът на UVM установи, че по-пикантната диета е довела до по-дълъг живот, това означава, че капсаицинът е отговорен за тази полза за здравето.

Няколко проучвания показват, че капсаицинът действа чрез клетъчните и молекулярни средства, чрез които тялото контролира липидите и потока кръв от сърцето. Чрез повишаване на ефективността на тези природни процеси, той предотвратява появата на затлъстяване и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това е известно, че капсаицинът убива вредните микроорганизми. Този антимикробен ефект може да е насочен срещу лоши бактерии, които са попаднали в червата на човека.

„Тъй като нашето проучване допринася за обобщаването на предишните открития, лютите, червени чушки или дори пикантната храна като цяло, може да се превърне в диетична препоръка и / или основа за по-нататъшни изследвания”, заключи изследователят на UVM Мустафа Чофан.

Автор: Edsel Cook

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *