Гъбите Рейши са видове лечебни гъби, характеризиращи се с бъбрековидна форма и твърда консистенция. Въпреки че са широко ценени в родината си Азия, Рейши са особено почитани в Китай. В действителност, практикуващи древната китайска медицина са предписвали Рейши за множество медицински състояния, като високо кръвно налягане и умора, в продължение на най-малко 2000 години. Дори и днес Рейши се използват в страната на китайците и са запазили традиционния си псевдоним „Гъбите на безсмъртието.“ По-долу са някои от ползите за здравето, приписвани на Рейши.

Повишаване на имунитета и предпазване от рак

Гъбите Рейши са богати на бета-глюкани и хетеро-бета-глюкани, които са биологично активни полизахариди, открити в клетъчните стени на някои растения и гъби. Много изследвания, като Литовското изследване, публикувано в сп. Medicina през 2007 г., са доказали, че тези вещества повишават имунитета ни чрез засилване на макрофагите и активиране  функцията на „клетки убийци“ ( това са белите кръвни телца, които унищожават заразените или ракови клетки). Това е довело изследователите до заключението, че Рейши може да инхибират растежа на тумора.

Противораковите способности на гъбите Рейши са потвърдени от по-късно проучване, проведено от двама учени в Белармино университет в Кентъки, които установили, че полизахаридите и сапонините, намиращи се в гъбите, могат да намалят клетъчната пролиферация при рак на дробовете чрез подстрекаване на апоптоза (клетъчна смърт). Учените твърдят, че „подробната биохимична характеристика на това древно билково лекарство може да е огромно обещание за лечение на рак на белия дроб.“

Забавят процеса на стареене

Гъбите Рейши съдържат важен антиоксидант, ганодерична киселина, който може да инхибира окисляване чрез неутрализиране на свободните радикали. Въпреки че свободните радикали обикновено се свързват с дегенеративни заболявания, като рак и болестта на Алцхаймер, те също така ускоряват процеса на стареене. В действителност, това явление има свое наименование: свободно радикална теория за стареенето (FRTA). Ето защо, консумирането на повече, богати на антиоксиданти храни, като Рейши, могат да допринесат за по-здрава коса, по-ясна кожа и очи и по-малко бръчки.

Лечение на сърдечно-съдови заболявания

Според Филис Бах, автор на книгата, Prescription for Nutritional Healing, гъбите Рейши са били използвани за лечение на редица сърдечно-съдови заболявания в продължение на векове в родния си Китай. Рейши се отличават и с това, че помагат при лечение на диабет.

Едно китайско проучване, публикувано в списанието Asian Natural Products Research през декември 2006 г., установява, че пациентите с диабет, които са били хранени с екстракт от Рейши през период от осем седмици, показали намалени нива на триглицеридите и на кръвната захар, както и намаляване на маркерите на бъбречен стрес, в сравнение с контролната група. Това изследване е подсилено от друго китайски проучване, публикувано през 2009 г. в списание Phytomedicine, което установява, че Рейши екстрактите намаляват нивата на глюкоза в кръвта на мишки в рамките на една седмица, което кара изследователите да смятат, че гъбите инхибират ензима, използван от черния дроб да произвежда глюкоза.

Богати на хранителни вещества

Рейши гъбите са станали толкова добре известни със своите способности да предотвратяват болести, че хората често забравят, че те имат и добри хранителни добавки сами по себе си. Една гъба, например, доставя на нашите тела голям брой важни хранителни вещества, включително фибри, аминокиселини, протеини, стероиди, тритерпени, липиди, алкалоиди, витамин B2 (рибофлавин) и аскорбинова киселина. Подобно на своите колеги лекарствени гъби, шийтаке и майтаке, рейши също са добър източник на мед, микроелемент с антиоксидантни ензими и поддържащи свойства.

Забележка: За разлика от други лекарствени гъби, Рейши са трудни за смилане от нашите стомаси дори и след като са били сварени, затова е най-добре да се консумират под формата на екстракт. Рейши прахове и тинктури са добър избор, макар че много хора пият рейши чай. Освен това, придържайте се към органични Рейши продукти, отглеждани в Съединените щати и Европа, тъй като китайските рейши могат да бъдат замърсени. 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

2 thoughts on “Рейши гъби: Алтернативна медицина за рак, диабет и още”
    1. Има фирми, които предлагат хранителни добавки с витални гъби, в които биологично активното вещество е от гореспоменатите страни. Една от тези фирми е Green Master.

Напиши коментар

Добави обява

×
×