(NaturalNews)

В днешните забързани времена с крайни срокове, релаксацията (почивката) изглежда по-скоро като фантазия или излишен лукс, която може да бъде желана само от мързеливците. Все пак, изследвания показват, че релаксацията не е само начин да се отложи работата или да се изключим от обществото завинаги; тя е необходима за поддържане на физическото и психическо здраве. Недостатъчната релаксация е свързана с усложнения на здравето, вариращи от повишен риск от деменция до сърдечни проблеми.

„Има проучвания, които показват, че стресът е сравним с други рискови фактори, които традиционно смятаме за важни, като хипертония, лошо хранене и липса на физически упражнения“, казва Кати Хефнер, доктор, доцент по психиатрия в Рочестър Център за научни изследвания Ум-Тяло в Университета на Рочестър Медицински Център в Ню Йорк.

Релаксацията (отпускането) бори стреса и помага на хората да управляват ситуациите по-добре, но това често се игнорира, за да се ангажираме в по-належащи дейности, които по ирония на съдбата, обикновено водят до повече стрес.

Как релаксирането подобрява здравето

Релаксацията, независимо дали четете книга, медитирате или се занимавате с любимо хоби, има няколко ползи за здравето.

Укрепва здравето на сърцето

Техники за намаляване на стреса помагат за подобряване функцията на имунната система, и в някои случаи е доказано, че намаляват възпалителните реакции на тялото, което помага за намаляване на сърдечно-съдови заболявания.

Борба с рак

Установено е, че стресът удвоява риска от рак на гърдата при жените, и е показано, че релаксирането забавя началото или развитието на заболяването.

Подобрява функциите на мозъка

Хроничният стрес пречи на способността да се помнят събития и на нормалното поведение в дадени ситуации. Също така е установено, че твърде много стрес и недостатъчно релаксация предизвика покачване на протеините в мозъка, които са свързани с болестта на Алцхаймер.

Намалява депресията

Непрекъснатото действие на пълни обороти, когато става дума за работа, задачи и дейности, които не винаги са свързани с щастливи чувства, пречи за извличане на чувство на удоволствие, което може да доведе до тъга и депресия. Релаксирането може да помогне за намаляване на стресовите хормони като кортизол и серотонин. Всъщност е установено, че релаксирането прави хората по-щастливи, по-малко ревниви и дава цялостно усещане за благополучие.

Увеличава енергията

Въпреки че може да звучи странно, че релаксацията, която обикновено включва използването на по-малко енергия и затваряне на очите за почивка, всъщност може да даде тласък на енергия. Това е вярно; отпускането зарежда тялото, насърчава по-голям приток на кръв към мускулите и прави хората по-енергични, креативни и ефективни в ежедневните дейности.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

By admin

One thought on “Релаксацията не е само за мързеливите, оказва се, че има невероятни ползи за здравето”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *