(NaturalNews)

Изследователи от Великобритания са направили важно откритие по отношение на ресвератрола, най-известното антиоксидантно съединение в люспите на гроздето, което се хвали заради неговите невероятни противоракови ползи и против стареене. Екип от учени от Университета на Лестър (UL) Катедра на раковите изследвания и молекулна медицина наскоро установи, че дори след като бива разграден от тялото в сулфат и глюкуронидни метаболити, ресвератролът продължава активно борбата с рака и други заболявания.

Тъй като ресвератролът бързо се превръща в метаболитна форма при поглъщане, някои учени са поставяли под въпрос дали все още е жизнеспособен като лекарствена храна, по дози, приемани през устата. Но въз основа на нови наблюдения, става ясно, че ресвератролът се обработва от организма много по-различно, отколкото научната общност като цяло е смятала досега и че всъщност е доста силен, когато се прима във формата на добавка.

Според едно неотдавнашно съобщение по новините, изнесено от Фондация Алфа Галилео (AGF), екипът от университета установил, че ресвератролът е в състояние да се преработва обратно в използваема форма, след като се разгради на сулфат и глюкуронидни метаболити, което не е било признато в предходни години. Клетъчни ензими основно възвръщат тези метаболити и ги регенерират, като създават това, което изглежда е още по-ефективен вид ресвератрол, при по-високи концентрации, отколкото това, което е погълнато първоначално.

След това превръщане, тази нова активна форма на ресвератрол може не само да помогне за забавяне на растежа на рак, но също така да предизвика апоптоза на раковите клетки. Очевидно прави това, като кара раковите клетки да смилат своите собствени вътрешни компоненти, което им пречи да се разделят и умножават. В крайна сметка, тези съединения на ресвератрола премахват болестта напълно, утвърждавайки резултатите от десетки изследвания, публикувани в рамките на последното десетилетие, които са определили противораковите ползи на ресвератрола.

„Има много силни доказателства от лабораторни модели, че ресвератролът може да направи цял куп полезни неща, от защита срещу различни видове рак и сърдечно заболяване до увеличаване продължителността на живота“, казва проф. Карен Браун, водещ автор на новото изследване. „Нашето изследване е първото, което показва, че ресвератролът може да бъде регенериран от сулфатни метаболити в клетките, и че този ресвератрол може да има биологична активност, която може да бъде полезна в голямо разнообразие от заболявания при хората.“

Не е необходимо да се разработват нови, синтетични форми на ресвератрола, казват изследователите – естествения ресвератрол работи добре!

Както с повечето естествени вещества, които показват терапевтично обещание, ресвератролът е основна цел за комерсиализация през последните години, особено след като фармацевтичните компании търсят нови начини да изолират и да патентоват своите т. нар. „активни“ съставки за масивна финансова изгода. Но според д-р Браун и колегите  ресвератролът работи добре в естествената си форма, което означава, че няма нужда да се забъркват с него.

„Налице е значителен търговски интерес в разработването на нови форми на ресвератрола, които могат да устоят или преодолеят въпроса за бързия метаболизъм,“ Проф. Браун е цитиран от Фондацията Алфа Галилео. „Нашите резултати показват, че такива продукти не са действително необходими, за да се доставят биологично активни дози ресвератрол на хората.“

Има и стотици други публикувани проучвания, които потвърждават тези нови констатации, включително изследвания, които показват, че ресвератролът помага за поправяне на увредено ДНК и аномалии на генната експресия, нормализиране  нивата на инсулина при диабетици, предпазва от окислително увреждане и потушава възпаления, причиняващи заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×