Грозде

Учените са удивени от забележителни ползи за здравето, свързани с ресвератрола. Тази уникална хранителна съставка в люспите на гроздето има силен ефект върху генната експресия на митохондриите във всяка клетка. Чрез положително влияние на митохондриалната функция, ресвератролът е показал, че помага за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания и други метаболитни състояния.

Учените са били заинтригувани в продължение на години за това, което е било традиционно наричано френски парадокс. Той се отнася до много местни французи, които са в състояние да пушат цигари и пият много алкохол и все пак поддържат добро здраве. Те са разгледали тъмните, ферментирали вина, които тези хора пият редовно.

Те са открили, че активната съставка в червеното вино, наречена ресвератрол, има изключителни ползи за здравето. Ресвератролът е уникален полифенолен антиоксидант, намиращ се в ципата и семената на гроздето и някои горски плодове. Той играе важна роля в естествената защитна система на растението в случай на нараняване, инфекция и заболяване.

Ресвератролът и генната експресия

Ресвератролът е доказан, че има невероятно влияние върху генната експресия, което има силни ефекти против стареене. Това наподобява положителните ефекти на ограничението на калории и удължава живота. Повечето хора се плашат от изключително ограничение на калории и биха предпочели да получат същите  ползи против стареене от диета, богата на антиоксиданти и добавки като ресвератрол.

Едно проучване от Харвард през 2003 г. установило, че ресвератролът подсилва продължителността на живота на клетките на дрожди до 70 процента. След това те извършват тестването с подобни резултати при кръгли червеи и плодови мушици. Това прави ресвератрола първото съединение, което има ефект против стареене в широко различни видове. През 2006 г., италиански учени са показали, че ресвератролът може да удължи живота с повече от 50 процента в по-напреднали видове риба.

Ресвератрол и митохондриално здраве

Ресвератрол е показан, че активира група митохондриални протеини в семейството сиртуини и по-специално (SIRT1). Няколко изследвания са показали, че това активиране на сиртуин води до повишени нива на митохондриите в тялото. Това играе важна роля в производството на енергия, метаболизма на мазнини и захари и стабилността на кръвната захар. С подобрена кръвна захар, организмът е по-способен да регулира инсулина и други хормони, което намалява възпалението и подобрява изгарянето на мазнините.

Митохондриите на клетката контролират метаболитната функция на клетката и в крайна сметка на тялото. Способността на ресвератрола да намалява възпалителния стрес на митохондриите и да дорегулира митохондриалните номера има огромно въздействие върху цялостното здраве на организма. Здравословно възстановените митохондрии са значително по-ефективни и произвеждат по-малко свободни радикали, отколкото по-старите митохондрии.

Подходящи дози ресвератрол

Добавките ресвератрол трябва да бъдат в обхвата на 20-100 мг, за да се постиганат същите предимства, наблюдавани в повечето от тези проучвания при дегенеративни болестни състояния. Дозата от 20 мг дневно е подходяща за здрави възрастни без значителна здравна история, за да получат полезните ефекти против стареене на генната експресия, които подсигурява ресвератрола. Индивидите с напреднал рак трябва да погледнат върху приемането на дози в обхвата от 100-200 мг.

30 мл червено вино съдържа средно около 90 микрограма ресвератрол. Това е 220 пъти по-малко от минималната доза (20 мг) на добавки ресвератрол. Една чаша вино е около 180 мл. В този мащаб ще са нужни четиридесет и една чаши червено вино, за да се постигне минималната допълнителна доза от ресвератрол, използвана в тези проучвания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Jockers

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×