Розмарин и риган – лечение на диабет, без странични ефекти

Диабетът засяга все повече и повече хора, и става все по-сериозен проблем в целия свят. Това заболяване, белязано от неконтролирани и често опасно високи нива на кръвната захар, е водеща причина за слепота, краен стадий на бъбречна недостатъчност и нетравматични ампутации и е седмата водеща причина за смърт в Америка. Това е, с една дума, едно смъртоносно тежко състояние.
Добрата новина е, обаче, че много рискови фактори за диабет могат да се променят и че това състояние може да се лекува по естествен път, без да се прибягва до лекарства с рецепта. Намирането на естествени терапии, без опасни странични ефекти, е по-важно от всякога, като се има предвид в колко голям проблем се превръща диабета. Може да се намери просто решение в две градински билки, розмарин и риган, и двете от които показват невероятни антидиабетни свойства.

Розмарин и риган за понижаване на кръвната захар

Розмарин и риган, които наскоро бяха изследвани по отношение на тяхната способност да се повлияват на нивата на кръвната захар при диабетици – и резултатите изглеждат обещаващи. В едно проучване, учени от Американското химично общество установили, че розмарин и риган са в състояние да инхибират ензима дипептидил пептидаза IV, който е отговорен за секрецията на инсулин, в резултат на което общите нива на кръвната захар се понижават. Водещият изследовател отбелязва, че макар и диабетът понякога да може да се контролира със стриктна диета и упражнения, което може да бъде трудно за пациентите, то консумацията на тези билки предлага друг начин да спечелят гликемичен контрол.

Пресни и сушени билки – еднакво ефективни

Пресните, органични билки от градината или пазара, със сигурност, са най-добрият вариант, ако достъпът до тях обаче е проблем, тогава не се притеснявайте. Изследователите, тествали антидиабетните свойства на тези билки, са установили, не изненадващо, че пресните билки имат по-високи нива на полифеноли и флавоноиди. Въпреки това, също така е установено, че и двете, пресни и сушени, билки работят еднакво добре за понижаване нивата на кръвната захар.

Защо розмарин и риган са ефективни

Розмарин и риган са толкова ефективни, когато става въпрос за понижаване нивата на кръвната захар, поради високата им степен на фитохимикали и растителни съединения, които са доказани, че имат благотворен ефект върху тялото. Един от най-важните фитохимикали в тези две билки е галова киселина, която е изключително мощен антиоксидант и противовъзпалителен химикал, който очевидно помага за лечение на диабетното състояние. В допълнение, тези две билки имат и други активни съставки като розмаринова киселина, летливи масла като камфен и борнеол, и витамини A и C, също мощни антиоксиданти. Най-хубавото е, че тези химикали не са добри само за по-ниски нива на кръвната захар, но също така и за общото здравословно състояние на организма.

Така че, ако търсите естествен метод за лечение на диабет, не търсете по-далеч от зеленчуковата градина, където розмарин и риган тихо предлагат безопасни и ефективни лечения за това хронично състояние, както и безопасност при евентуални усложнения от диабет.

Автор: Sandeep Godiyal

Източник: http://blogs.naturalnews.com/rosemary-oregano-treat-diabetes-without-side-effects/Вашият коментар