Йодът е химичен елемент, който се намира най-вече като водоразтворим йон, което означава, че е склонен да се концентрира в океаните и соленоводните басейни. Това е елемент, който телата ни не могат да си направят, което означава, че трябва да се получи от храна. Йодът е може би най-известен с ролята си в поддържането на функцията на щитовидната жлеза, което е изключително важна задача. В действителност, не би било преувеличено да се каже, че почти всяка клетка в тялото ни има нужда от йод за здравословното си функциониране. Нека погледнем по-отблизо тези функции.

Какво прави Йодът за нас?

Поддържа функцията на щитовидната жлеза – йодът помага на телата ни да произвеждат хормони на щитовидната жлеза, които да гарантират, че нашата щитовидната жлеза остава здрава. Щитовидната жлеза е голяма ендокринна жлеза, разположена в близост до основата на шията, която контролира колко бързо нашите тела използват енергия, създават протеини и регулират хормона на чувствителност. Хипофункцията на щитовидната жлеза забавя обмяната на веществата, като например трудна загуба на тегло. Следователно здрава щитовидната жлеза е първата предпоставка за успешна диета за загуба на тегло.

Помага за физически и психически растеж – йодът е особено важен за децата, тъй като хормоните на щитовидната жлеза, които тя произвежда, са тясно свързани с хормони на растежа, които са необходими за физическото и психическо развитие. Следователно, недостиг на йод може да доведе до едновременно физическа изостаналост и забавянето на разузнавателните и други основни умения, като например говор, движение и слух. Това се отнася и към неродените деца. Проучвания на Линус Паулинг институт, например, са показали, че недостиг на йод по време на бременност може да доведе до изоставане в умственото развитие и забавен растеж при бебето. Недостигът на йод  увеличава риска от раждане на мъртво дете, спонтанен аборт и вродени дефекти.

Регулира температурата на тялото – хормоните на щитовидната жлеза помагат на телата ни да разширяват кръвоносните съдове, като по този начин позволяват на топла кръв да тече по крайниците ни. Това означава, че нашите телесни температури са силно повлияни от прием на йод. Когато нивата на йод са добри, нашите клетки правят повече енергия, което води до повишаване на телесната температура. Обратно, когато нивата на йод са ниски, температурата на тялото ни спада и ние имаме студени ръце и крака.

Контролира холестерола и сърдечната честота – хормонът трийодтиронин (T3) ни помага да се задейства разграждането на холестерола, което води до намаляване на нивата му. Хормонът T3 също контролира темпото на пулса. Прекалено много йод води до сърцебиене, което изтощава сърцето, докато твърде малко йод води до лоша циркулация на кислород, хранителни вещества и топлина. В идеалния случай, вие искате сърцето ви да бие с около 72 удара в минута, а това ще е така, ако вашата диета съдържа добри количества йод.

Поддържа здравословно емоционално състояние – тиреоидни хормони влияят върху нашата чувствителност към адреналин и други ендокринни хормони. Недостатъчни нива на хормоните на щитовидната жлеза (предизвикани от недостатъчни нива на йод) ограничават способността ни да реагираме на събитията по-нормалния начин. Това може да доведе до летаргия и апатия. В някои случаи, това може да предизвика депресия.

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителна дневна доза на йод за юноши и възрастни от двата пола е 150 микрограма на ден. Малките деца (между 1-8 години) трябва да получават 90 микрограма на ден, докато по-възрастните деца (между 9-13 години) трябва да получават 120 микрограма на ден. За бременни жени е 220 микрограма на ден и се увеличава до 270 микрограма на ден за кърмещи жени.

Отлични хранителни източници на йод са морските зеленчуци, риба, печени картофи, кисело мляко, боб (особено зелен фасул) и пуешки гърди.

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *