(NaturalNews)

Общата враждебност на Американските главни медии, които са силно повлияни от фармацевтичните и химически картели, към Русия по време на Зимните олимпийски игри през 2014 г., би могла да се дължи на позицията на Евразийската страна към генетично модифицираните организми (ГМО). Според Гласът на Русия (ГР), Министерство на земеделието на Русия иска да види отглеждането и продажбата на ГМО напълно забранено в Русия и цялото селско стопанство на страната да се превърне в органично, като най-малко 80 процента от руските граждани признават, че също се противопоставят на корумпираната технология.

Пряка заплаха за мощните индустрии, които контролират правителството на САЩ и медийната машина, силната анти-ГМО позиция на Русия се очаква бързо да помете цяла Европа, като почти целият континент в момента изисква най-малко да се етикетира ГМО на ниво търговия на дребно. Но ако Русия реши да удари брадвата на биотехнологиите като цяло и да поеме ролята на световен лидер в производството на чисти храни, много други страни вероятно ще последват примера, който би могъл да бъде последната капка, която чупи гърба на камилата за трансгенни култури.

Руският закон вече изисква етикетирането на храните, съдържащи ГМО и до голяма степен се счита за страна без ГМО, което се дължи на факта, че Москва, Белгород, Кострома, Нижни Новгород, Курган и много други градове са били обявени за зони без ГМО. В действителност в момента в Русия изобщо не се отглеждат ГМ култури и страната хвали позицията си на световен лидер в производството на зърно, което не е генетично модифицарно, от което изнася около 20 милиона тона на световния пазар всяка година.

Стандартите на СТО заплашват да повредят трайно руското селско стопанство

Скорошното присъединяване на Русия към Световната Търговска Организация (СТО) през 2012 г., обаче, заплашва да подкопае солидарността на нейната чиста земеделска система. Поради това, много политически експерти призовават за незабавно включване на законодателство за забрана на цялото производство на ГМ култури в границите на Русия. Ход, който също ще се обърне към присъщите проблеми за безопасността, свързани с ГМО, игнорирани от САЩ и други държави, които сляпо са прегърнали технологията.

„Тези организми са опасни, защото самата технология на производството им е далеч от перфектна – тя се характеризира с патогенни бактерии и вируси,“ казва професор по биология и международен експерт по безопасност на храните д-р Ирина Ермакова относно проблемите с ГМО. „Когато учените изследваха последиците от ГМО-продуктите върху животни, те бяха ужасени от резултатите – рак и затлъстяване. Така че най-доброто нещо би било да се забранят всички такива храни … както правят европейските страни.“

По-голямата част от руските граждани също са против ГМО, което помага за натиска за актуализиране на законите за храните в страната. Според ГР наскоро група от депутати са въвели законопроект за изменение на законодателството на Русия „за безопасност и качество на хранителните продукти“, който ще изисква всички храни, произведени в Русия да бъдат напълно без ГМО, както и забрана за производство на ГМО на руска земя.

„Изглежда много мъдро решение за мен“, заявява Нина Холанд, изследовател и активист в Обсерваторията Корпоративна Европа. Група, посветена на предизвикателство към безотговорно корпоративно земеделие и други институционализирани несправедливости. „ЕС [Европейският съюз] не произвежда много ГМО, само малко царевица в Испания. Така че ще бъде добре, ако Русия забрани ГМО – както от екологична гледна точка, така и от гледна точка на независимостта на земеделските производители.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *